Besplatni pregledi i savetovanje sutra u Merkatoru

16:10:00 23.10.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Povodom Svetskog dana borbe protiv raka dojke, koji se obeležava 24. oktobra, sutra će u Tržnom centru Merkator biti organizovani besplatni zdravstveni pregledi i savetovanja. Akciju organizuju Preventivni centar Doma zdravlja „Novi Sad“ i Gradska uprava za zdravstvo.

Besplatni pregledi i savetovanje sutra u Merkatoru


Kako je najavljeno, od 9 do 12 časova biće organizovane sledeće aktivnosti:

- edukacija žena za samopregled dojki na torzo simulatoru,
- saveti o riziko-faktorima,
- kontrola šećera iz kapi krvi,
- kontrola visine krvnog pritiska i pulsa,
- izračunavanje BMI

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.000 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

Dom zdravlja „Novi Sad“ ističe da oni ulažu velike napore da preventivnim pregledima i edukacijom žena podignu svest i smanje lošu statistiku. Kako navode, novosadski Dom zdravlja je vodeća institucija u skrining programu za rano otkrivanje karcinoma dojke kojim su obuhvaćene žene starosti od 50 do 69 godina.

Skrining podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće.

Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom manjih hirurških intervencija, oporavak je brži, a kvalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
10°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 1012.3 mb
Vetar: 3 m/s, E
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?