Besplatno i anonimno testiranje na HIV

19:11:00 17.11.2017, Komentara: 0

Novi Sad – U susret 1. decembru, Svetskom danu borbe protiv side, predstavnici Instituta za javno zdravlje Vojvodine će od sutra, subote, 18. novembra do petka, 01. decembra sprovoditi savetovanje i besplatno testiranje na HIV u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Vrbasu, Bečeju i Kuli.

Besplatno i anonimno testiranje na HIV


U Novom Sadu će akcija biti realizovana u saradnji sa Omladinom „Jazas“-a Novi Sad. Prilikom testiranja će biti korišteni brzi testovi čiji su rezultati poznati nakon 20 minuta. Testiranje je besplatno i anonimno.

U prostorijama Savetovališta Instituta za javno zdravlje Vojvodine (Futoška 121) dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje će biti nastavljeno kontinuirano tokom cele godine, svakog radnog dana od 7 do 13 časova.

Savetovanje i testiranje na HIV je anonimno i besplatno. Nisu potrebni ni zdravstvena knjižica, niti uput lekara.

Testiranje na HIV je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om, uzročnikom side, i trebalo bi da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca, posebno ako se rizično ponaša. Rano otkrivanje HIV infekcije omogućava pravovremeno lečenje i kvalitetan i dug život osobama inficiranim HIV-om, kao i zaštitu drugih i sprečavanje prenošenja HIV-a sa majke na bebu. Takođe, pravovremeno savetovanje i testiranje na HIV omogućava osobama koje nisu inficirane HIV-om da tokom poverljivog razgovora sa kvalifikovanim savetnikom sagledaju i procene sopstvene rizike, tj. sopstveno rizično ponašanje i faktore koji tome doprinose, i da nauče kako da primene mere zaštite od HIV infekcije i drugih krvlju i polnim putem prenosivih infekcija.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
12°
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 6 m/s, E
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?