Bez epidemije gripa u Novom Sadu

17:02:00 06.02.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Iako je u prethodnih desetak dana zabeležen porast broja obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu, epidemija u Novom Sadu još uvek nije proglašena. A državljanin Kine koji je juče hospitalizovan u Kliničkom centru Vojvodine zbog znakova akutne upale gornjeg respiratornog trakta, pušten je na kućno lečenje, a analize nisu potvrdile postojanje koronavirusa.

Bez epidemije gripa u Novom Sadu


U izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je navedeno da je u periodu od 27. januara do 2. februara primećen rastući trend oboljenja sličnih gripu, kao i da je prisutnost virusa gripa u Vojvodini visoka. Najviše slučajeva gripa na teritoriji Vojvodine zabeleženo je kod dece u uzrastu od pet do 14 godina, dok je veliki broj respiratornih infekcija primetan i kod dece starosti do četiri godine.

Odeljenja u školama su desetkovana, jer više od polovine učenika ima neki oblik virusa. Roditelji sa kojima smo razgovarali kažu da virus traje od tri do pet dana i prati ga jaka temperatura, blizu 40 stepeni. Takođe, vlada i stomačni virus. U ambulantama se čeka i po više sati, slobodnih termina ima tek za tri dana, tako da je većina oslonjena na telefonske savete koje dobiju od lekara.

S druge strane, u Domu zdravlja „Novi Sad“ za 021 kažu da rade po redovnom rasporedu i da je trenutno sve pod kontrolom.

Zbog porasta broja obolelih od gripa početkom nedelje su zabranjene posete u Kliničkom centru Vojvodine, a neposredno pre toga i u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu.


Izvor: novisad.com, 021.info


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 1 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?