Bez pijace "Moj salaš" nakon 10 godina

10:06:00 04.06.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Tradicionalna pijaca organskih proizvoda "Moj salaš", ove godine neće biti održana na platou ispred Spensa, jer nije uvrštena u mapu letnjih događaja u Novom Sadu, saopštila je Zelena mreža Vojvodine, koja je poslednjih deset godina organizovala ovu manifestaciju.

U Zelenoj mreži su naveli da ne znaju zašto im nije dozvoljeno da i ove godine organizuju "Moj salaš".

Bez pijace "Moj salaš" nakon 10 godinaFoto: RTV

Stav Zelene mreže Vojvodine je da Grad Novi Sad nije smeo da dozvoli ovu situaciju. Kažu da je deceniju stvaran brend zaslužio svaku pomoć Grada Novog Sada jer ga je upravo "Moj salaš" uveo na mapu gradova sa organskom proizvodnjom.

Prema podacima kojima raspolažu, jedan proizvođač iz Pivnica organizovaće u isto vreme i na istom mestu organsku pijacu u Novom Sadu.

Olivera Radovanović iz "Zelene mreže" rekla je da su sa Gradom imali i usmeni i pisani dogovor o finansijskoj pomoći za 'Moj salaš'.

- Samo je trebalo da pošaljemo zahtev za najam javnog prostora. Grad je rekao da će to pomoći, a odjednom nam poručuju da 'svako ima pravo na utakmicu, mi tu ne možemo ništa - kaže Radovanović.

Ona sumnja da će novu pijacu organozovati ljudi bliski gradskoj vlasti. U Zelenoj mreži Vojvodine se pitaju kako je moguće da preko noći, bez objašnjenja, bez pismenog traga pijaca, 'Moj salaš' bude i zbrisana sa mape letnjih događanja u Novom Sadu.

- Kako je moguće da se odjednom pojavi sitna, u tri-četiri reda vest da jedan mali, po obimu proizvodnje, proizvođač iz Pivnica, koji verovatno još nema ni status organskog proizvođača, i njegov najbolji drug sa bekgraundom krivične prijave za prevaru, što je objavljeno u štampi, odjednom u isto vreme, na istom mestu najavljuju organsku pijacu u Novom Sadu? - poručila je Olivera Radovanović.

Inače, pijaca "Moja salaš" svake godine je okupljala proizvođače organske hrane na platou kod Spensa. Tamo su građani mogli da kupe organski gajeno sezonsko povrće i voće, kozji sir, tradicionalne kolače, med i proizvodi od meda, rakije, vina, kompote i druge domaće proizvode.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.1 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?