Bezbolan porođaj samo po danu

15:06:00 12.06.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Trudnice koje se porađaju u Betaniji, epiduralnu anesteziju mogu dobiti samo od 7 do 22 sata. One kojima porođaj krene tokom noći, moraju da trpe bolove. Razlog za to je nedostatak anesteziologa.

U Betaniji kažu da je pacijentkinjama objašnjeno da se ne mogu bezbolno poroditi nakon 22 sata.

Bezbolan porođaj samo po danu

- Anesteziolog koji daje epidural, na svoj slobodan dan dolazi od kuće i radi do 22 sata, jer sutradan mora doći na posao. Nemoguće je da neko pored pet dvadesetčetvoročasovnih dežurstava mesečno i redovnih smena ostaje još i tokom noći u porodilištu – kažu u Betaniji.

Epiduralna anestezija košta 15.000 dinara i zakazuje se unapred u konsultaciji sa lekarom. Trudnica na porođaj donosi listu koja dokazuje da je platila anesteziju. U Betaniji kažu da ukoliko se porodi između 22 sata i sedam ujutru, ako iz nekog drugog razloga ne može da primi anesteziju ili se predomisli, novac joj bude vraćen.

Kako je za “Dnevnik” izjavila primarijus dr Borislava Pujić sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, ova zdravstvena ustanova trenutno ima minimalan broj anesteziologa što znači da oni pokrivaju samo tekuće hitne intervencije.

- Čim neko od anesteziologa ode na godišnji odmor ili neko drugo odsustvo teško možemo da organizujemo posao - rekla je dr Pujić.

Dodatni problem za novo zapošljavanje hitno potrebnih anesteziologa, dodala je ona, predstavlja i odluka o zabrani zapošljavanja, a bila je zabranjena i specijalizacija. Naglašava da je tek sada odobreno da lekari mogu da idu na volonterske specijalizacije. To znači da lekari podnesu zahtev za specijalizaciju, a potom je i sami finansiraju, a ne ustanova u kojoj rade.



Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?