Biciklisti predlažu subvencije za kupovinu dvotočkaša

08:02:00 18.02.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Novosadska biciklistička inicijativa predlaže Vladi Srbije da uvede subvencije za kupovinu bicikala. Taj predlog, koji ima cilj da motiviše veći broj građana da kao prevozno sredstvo izaberu dvotočkaš i tako čuvaju svoju okolinu, prosleđen je i Ministarstvu zaštite životne sredine.

Biciklisti predlažu subvencije za kupovinu dvotočkaša


Novi Sad ima više od 30.000 biciklista i oko 100 kilometara staza. Razne akcija ljubitelja ovog vozila u proteklih deset godina učinile su da se broj biciklista na novosadskim ulicama - utrostruči.

Marko Trifković, predsednik udruženja građana Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI), rekao je za Večernje novosti da ako taksistima država može da dâ subvencije od 8.000 evra za kupovinu jednog vozila, za taj novac 80 građana bi moglo da dobije subvenciju od po sto evra za kupovinu bicikla. Jer, kako kaže, najjeftiniji gradski bicikl košta oko 140 evra. Prema njihovom predlogu, građani bi ove pogodnosti mogli da ostvare jednom u tri ili četiri godine, a jedini uslov je da kupe nov bicikl, koji je tehnički u skladu sa svim saobraćajnim propisima.

- Koliko je nama poznato, Novi Sad je prvi pokrenuo ovu inicijativu za pogodnosti pri kupovini dvotočkaša - kaže Trifković.

Inače, to nije novina. U Skoplju građani koji kupe bicikl dobiju po 50 evra. Podsticaje ima i Crna Gora, a u brojnim evropskim gradovima postoje takvi program u borbi protiv zagađenja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
16°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 998.1 mb
Vetar: 3 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?