Biste rimskih imperatora i replika Viminacijuma u Novom Sadu

09:09:00 05.09.2017, Komentara: 0

Novi Sad – „Putevima rimskih imperatora“ naziv je izložbe koja će biti prikazana u okviru Sajma turizma na Novosadskom sajmu. Prema rečima autora izložbe dr Miomira Koraća posetioci izložbe moći će da vide replike bista 18 rimskih imperatora i maketu Logora Viminacijuma.

Biste rimskih imperatora i replika Viminacijuma u Novom Sadu

foto: Grad Novi Sad

Osnovna ideja projekta Arheološkog instituta „Putevima rimskih imperatora po Srbiji“ je da se sva carska mesta na teritoriji Srbije, koja su od nemerljivog istorijskog i arheološkog značaja povežu u jednu celinu, kakva je postojala dok je Rimsko carstvo bilo na obalama Dunava. Putevi rimskih imperatora treba da povežu sva mesta s bogatim antičkim nasleđem u kulturnu rutu dugačku više od 600 kilometara kako bi bila iskorišćena za razvoj kulturnog turizma, jer to je nasleđe ne samo Srbije nego cele Evrope i sveta.

- Izložba je do sada gostovala u najeminentnijim kulturnim institucijama, galerijama i muzejima širom Evrope i sveta u Vašingtonu, Njujorku, Budimpešti, Pragu, Rimu, San Francisku, Čileu, Los Anđelesu, a nakon ovih prestonica, i prestonica kulture Novi Sad, biće domaćin ovoj izložbi na 50. Sajmu turizma – rekao je dr Miomir Korać na konferenciji za novinare.

- Veoma je bitno što će ova izložba biti prikazana u Novom Sadu i to na Sajmu turizma jer su danas kultura i turizam neraskidivo povezani. Prema pojedinim istraživanjima 2020. godine skoro 40% svetskih putovanja imaće kulturne elemente. Prošle godine Turistička organizacija Srbije radila je istraživanje ponašanja stranih turista i pokazalo se da strani turisti koji dolaze u Srbiju na prvo mesto stavljaju kulturno - istorijsko nasleđe kao razlog dolaska. To pokazuje koliko je ova izložba važna i koliko je bitno što je uvezana sa Sajmom turizma. Namera Grada Novog Sada, koji je Evropska prestonica kulture, je da naporno radi naredne četiri godine kako bismo 2021. godine ubirali plodove, a ova izložba je samo jedan korak u tom pravcu - rekao je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1002.3 mb
Vetar: 6 m/s, E
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?