Blizanci Stefan i Lazar prve bebe u 2018.

13:01:00 01.01.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Prve bebe rođene u 2018. godini u Novom Sadu su blizanci Stefan i Lazar. Njih je na svet donela Borbala Jablanov, prirodnim, vaginalnim putem u 1.19 sati. Po rođenju dečaci su bili teški 2.630 i 2.730 grama.

Blizanci Stefan i Lazar prve bebe u 2018.

foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković posetili su prvorođene bebe u 2018. godini čija majka ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada. Kako su prve bebe rođene u 2018. godini blizanci, Grad je obezbedio novogodišnji poklon, odnosno po 200 000 dinara za svako dete, a za svu ostalu decu, sa teritorije Novog Sada, rođenu 1. januara po 50 000 dinara.

- Uvek je najlepši početak godine u našem novosadskom porodilištu, i mislim da ova 2018. godina treba da bude veoma dobra imajući u vidu da smo je otvorili sa blizancima. Dvojica dečaka su prvi došli na svet u ovoj godini, i zaista je velika čast poželeti im dobrodošlicu. Naš najvažniji zadatak je da im stvaramo uslove za bezbrižno detinjstvo, da imaju najbolja obdaništa, škole, bezbedne ulice, lepa igrališta, da uživaju u odrastanju i da sutra postanu dobri ljudi – rekao je Vučević. On je dodao i da je uvedena i novina da prva beba koja bude rođena 1. februara, na Dan Grada, dobije, takođe, 200.000 dinara kao vid podrške.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković istakao je da će od početka ove godine, sve trudnice i novopridošle bebe koje dolaze na svet na Klinici za ginekoliju i akušerstvo, biti smeštene u najsavremenijem porodilištu na teritoriji Republike Srbije.

- Završili smo kompletnu rekonstrukciju novosadskog porodilišta, imamo najsavremenije dvokrevetne sobe, i u okviru „baby friendly“ programa majke će odmah biti sa svojom decom. U novosadskom porodilištu tokom 2017. godine rođeno je preko 6.700 mališana – rekao je Gojković.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV prof. dr Tihomir Vejnović rekao je da je prvi porođaj u ovoj godini protekao u najboljem redu.

- Od ponoći pa do podneva rođeno je četiri bebe, tri dečaka i jedna devojčica. U toku prošle godine u našem porodilištu rođeno je za oko 50 do 60 više beba u odnosu na 2016. godinu - naglasio je on.

Pravo na novogodišnji poklon ostvaruje majka za prvo dete rođeno u Novom Sadu 1. januara nove godine. Novogodišnji poklon se isplaćuje jednokratno i, počev od 1. januara 2018. godine, iznosi 200.000 dinara. U slučaju da se u porođaju rodi dvoje ili više dece, iznos novogodišnjeg poklona pripada za svako dete.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?