Bogat program Kaleidoskopa kulture narednih dana

19:09:00 20.09.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Novosađani će u narednih nekoliko dana imati priliku da isprate najrazličitije kulturne programe. Od otkrivanja dvorišta Almaškog kraja, preko festivala klasične muzike do savremene umetnosti – slikanja murala i volonterskog kampa u cilju uređivanja prostora. Sve to u okviru Kaleidoskopa kulture.

Bogat program Kaleidoskopa kulture narednih dana

foto: vrata almaškog kraja, Fondacija Novi Sad 2021

Nakon višemesečnog rada sa lokalnim stanovništvom i umetnicima iz Almaškog kraja, 22. septembra biće realizovan program „Otkrivamo almaška dvorišta“ koji predstavlja otvaranje za javnost tri dvorišta u Almaškom kraju.

Na osnovu istraživanja i mapiranja priča i sećanja iz Almaškog kraja, najveći broj stanovnika i ljubitelja ovog dela grada istakao je dvorišta kao jedan od njima važnih prostornih elemenata. Sva dvorišta kuća u Almaškom kraju bila su u privatnom vlasništvu i projektovana tako da budu mesta okupljanja porodice i prijatelja, mesta odmora i dokolice. Vremenom, kako su se kuće transformisale, pregrađivale i postajale dom za više porodica, dvorišta su postala mesta susreta, prolaza, razgovora, nešto više nalik javnom prostoru. Događaj „Otkrivamo almaška dvorišta“ ima za cilj da na jedno veče otvori tri dvorišta za javnost i ispuni ih kulturnim i umetničkim sadržajima, čime se stvara jedinstvena prilika da građani vide ove specifične mikro ambijente. Programi koji će biti organizovani u dvorištima odnose se na projekcije filmova, razmenjivanje fotografija građana o prošlosti Almaškog kraja, pozorišne predstave, ali i muzički program predvođen tamburašima u čast bogate tamburaške istorije ovog kraja.

Bogat program Kaleidoskopa kulture narednih dana

foto: Svilara, Fondacija Novi Sad 2021

Fondacija Novi Sad 2021 prepoznala je potrebu za novim kulturnim prostorom kao i veliki potencijal koji ima Podbara i Almaški kraj i rešila da građanima Podbare i Novog Sada otvori prostor za kreativno izražavanje i aktivnosti rekonstrukcijom stare fabrike za bojenje svile. Otvaranje nove kulturne stanice Svilara planirano je za kraj oktobra kao i pravljenje trga na potezu spajanja dve ulice Đorđa Rajkovića i Pavla Stamatovića. Kako bi Svilaru učinili vidljivom i uključili stanovnike u umetničke aktivnosti, od 25. do 27. septembra biće realizovana dva važna projekta – oslikavanje murala na zgradi u ulici Đorđa Rajkovića pod nazivom „Put svile“ i sređivanje igrališta i parkića kao deo međunarodne mobe „Dobar za život“.

Oslikavanje murala „Put svile“ realizovaće domaći renomirani muralisti Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić, Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim. Njihovi radovi nalaze se u umetničkim kolekcijama od Hanoja do Pariza a najzapaženiji murali su „Grad“ u Prijedoru i Ringturm u Beču. Mural će biti urađen preko oba bočna zida zgrade pored Svilare, a donje delove oslikaće kroz radionicu sa decom iz lokalne škole „Ivan Gundulić“, dok je radionica sa decom zakazana za 27. septembar u 10 časova.

Međunarodni volonterski kamp „Dobar za život“ realizovaće se od 17. do 29. septembra kada će grupa od 12 volontera iz svih delova sveta zajedno sa lokalnim stanovništvom raditi na uređenju dečijeg igračišta i parkića pored Svilare. Tokom realizacije kampa radiće se na senzibilisanju stanovništva i stravaranju preduslova za formiranje urbane bašte u okviru parkića. Kamp sprovodi udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ i „Almašani“ uz podršku Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

U nedelju, 22. septembra u svečanoj sali Gradske kuće Novi Sad će ugostiti učesnike velikog rumunskog festivala klasične muzike „Eufonia“, zahvaljujući dobroj saradnji sa Temišvarom – Evropskom prestonicom kulture 2021. Novosađane očekuje koncert na kojem će zajedno nastupiti „Furiant” kvartet iz Berilna i klarinetista Tomaž Močilnik iz Frankfurta na Majni. U okviru programa biće izvedena dela Šostakoviča i Mocarta, propraćena posebnom prezentacijom i specijalnim svetlosnim efektima koje će za tu priliku prirediti novosadski gosti.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?