Bolesti krvnih sudova i tumori kose Novosađane

19:10:00 19.10.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Stanovništvo Novog Sada je demografski staro stanovništvo. Novosađanke i Novosađani najčešće obolevaju od bolesti srca i krvnih sudova, tumora i bolesti respiratornih organa. Stopa mortaliteta je nepovoljna (11,2 promila), a stopa nataliteta je niska (12 promila) što ima za rezultat nizak prirodni priraštaj (0,8 promila). To, ugrubo, pokazuju podaci analize „Zdravstveno stanje stanovništva Grada Novog Sada 2016. godine“ koju je uradio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Bolesti krvnih sudova i tumori kose Novosađane

Analiza pokazuje da su najznačajniji uzroci bolničkog i vanbolničkog obolevanja odraslih masovne nezarazne bolesti (kardiovaskularne bolesti, maligna oboljenja, hronične bolesti organa za disanje i dr.) kao i grupa bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva (reumatoidni artritis, osteoporoza, bol u leđima, cervikalni sindrom) koje su značajni uzroci odsustvovanja sa posla i invaliditeta. Vodeći uzroci smrtnosti stanovništva Novog Sada su hronične nezarazne bolesti (kardiovaskularne bolesti (786), maligne bolesti (523) i bolesti sistema za disanje (33)) koje čine 81,7 odsto ukupnog mortaliteta.

Žene u bolnicu najčešće odlaze zbog spontanog porođaja jednoplodne trudnoće. U 2016. godini to je bilo 4.125 puta. Na drugom mestu su zloćudni tumor dojke (2.635), porođaj carskim rezom kod jednoplodne trudnoće (1.929) i seropozitivna reumatoidna zapaljenja zgloba (1.124). Muškarci su boravili na bolničkom lečenju najčešće zbog zloćudnih tumora dušnika i pluća (1.746 osobe), hronične ishemijska bolesti srca (1.020) i zloćudnog tumora debelog creva (96).

Do ovakvih rezultata doveli su nas nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, pušenje, gojaznost, hipertenzija, odnosno dugotrajno prisustva svih ovih faktora rizika, štetnih navika i ponašanja, smatraju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Dobra vest je da je u 2016. godini broj otkrivenih HIV pozitivnih osoba je za 30% manji u odnosu na 2015. godinu kada je registrovan najveći broj novootkrivenih HIV infekcija u jednoj godini od početka realizacije Projekta koji se sprovodi u saradnji sa Upravom za zdravstvo Grada Novog Sada.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?