Borovici i funkcionerima bivše Razvojne banke Vojvodine ukupno 12 i po godina zatvora

13:11:00 25.11.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Specijalni sud u Beogradu izrekao je juče presudu kojom je biznismena Dušana Borovicu i biviše funkcionere Razvojne banke Vojvodine, Biljanu Jovanović, Gorana Kostića i Slobodana Bajina, osudio po optužbama za krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u vezi s pojedinim kreditima odobrenim firmama u Borovičinom poslovnom sistemu.

Borovici i funkcionerima bivše Razvojne banke Vojvodine ukupno 12 i po godina zatvora


Specijalni sud u Beogradu osudio je na tri i po godine zatvora nekadašnju predsednicu Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine Biljanu Jovanović, a njene saradnike Gorana Kostića i Slobodana Bajina na dve i dve i po godine zatvora.

Sud je saopštio da je svojom prvostepenom presudom osudio Dušana Borovicu na četiri godine i po godine zatvora, a njegova preduzeća treba da na ime imovinske koristi pribavljene krivičnim delom plate solidarno u korist budžeta više d 2,5 milijarde dinara.

Na ovu presudu i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisane presude.

Sud je takođe obavezao privredna društva „Borovica transport“ d.o.o. Ruma, „Borovica transport – put“ d.o.o. Ruma, „Panonija putevi“ d.o.o. Ruma, „Sremski putevi“ d.o.o. Ruma, „Putevi“ a.d. Sremska Mitrovica, „Vojvodina put-Zrenjani“ a.d. Zrenjanin, „Hidrogradevinar“ a.d. Sremska Mitrovica, „Dunav grupa agregati“ d.o.o. Novi Sad, i „Napredak“ a.d. Apatin da na ime imovinske koristi pribavljene krivičnim delom plate solidarno u korist budžeta Republike Srbije 2.518.524.375,00 dinara, u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Sud je kao oštećenu u ovom postupku Autonomnu Pokrajinu Vojvodina uputio na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Takođe, svi osuđeni su obavezani da naknade troškove krivičnog postupka, o čijoj visini će sud naknadno odlučiti posebnim rešenjem kao i da plate troškove sudskog paušala u iznosu od po 50.000 dinara, u roku od 15 dana, od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Optužnica tereti bivše službenike Razvojne banke Vovodine za „sporne“ okolnosti pod kojima je u periodu od jula 2010, do oktobra 2012. godine, odobreno više kredita i bankarskih garancija firmama u poslovnom sistemu „Borovica“ jer „nisu obezbeđena adekvatnim sredstvima vraćanja“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 998.4 mb
Vetar: 3 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?