Broj biciklista povećan tri puta

17:09:00 23.09.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Novosadska kritična masa juče je vožnjom kroz grad obeležila Svetski dan bez automobila. Vožnja na biciklima svih boja, veličina i modela započta je oko 17 časova iz Limanskog parka i kretala se duž Bulevara oslobođenja, Futoškom ulicom ka Bulevaru Evrope, te Bulevaru Jaše Tomića i Kisačkoj ulici, a završena je okupljanjem na Trgu slobode.

Broj biciklista povećan tri puta

foto: Grad Novi Sad

Nakon vožnje organizovana je tribini „Biciklisti pitaju grad” u Kulturnom centru Novog Sada kojoj je prisustvovao i načelnik Gradske uprave za saobraćaj i puteva Đorđe Basarić. Tribina je organizovana povodom Evropske nedelje mobilnosti s ciljem unapređenja biciklističkog saobraćaja u gradu. Biciklisti su postavljali pitanja vezana za svakodnevne izazove s kojima se kao učesnici u saobraćaju susreću i planovima za razvoj infrastrukture, te o bezbednosti u saobraćaju. Tribinu je organizovao Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju uz podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve u saradnji s Novosadskom biciklističkom inicijativom i Kulturnim centrom Novog Sada.

Pitanja prisutnih odnosila su se na stanje staza u gradu, ivičnjake, čišćenje staza od snega zimi, završetak deonice ka Rumenci, biciklane u zgradama, edukaciju i uzrast u kome deca mogu da voze bicikl, kako uticati na navike starijih biciklista i prodaju bicikala bez kompletne opreme.

Dejan Stojković iz Uprave za građevinsko zemljište i investicije naveo je da rezultati istraživanja svedoče o rastu broja novosadskih biciklista za gotovo 300 odsto.

- U Novom Sadu se trenutno nalazi sedam brojača na različitim lokacijama, a na najfrekventnijem mestu na Bulevaru cara Lazara prođe više hiljada biciklista dnevno. U planu je završetak staze ka Begeču, rekonstrukcija staza na Futoškoj, pristupne saobraćajnice na novom mostu, kao i promena Sentandrejskog puta koji će dobiti biciklističke staze - naveo je Stojković i dodao da će pešačka zona u centru Novog Sada biti proširena ka Ulici Ilije Ognjanovića.

Biciklistički događaj „Kritična masa” u Novom Sadu pokrenut je 2012. godine i održava se svakog poslednjeg petka u mesecu radi popularisanja korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva ili ukazivanja na saobraćajne izazove. Učešće je besplatno.


Izvor: Dnevnik, 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 1004.4 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Sre 13° - 22° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 13° - 21° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?