Broj novoobolelih od korone raste, zdravstveni sistem opterećen

16:07:00 12.07.2020, Komentara: 0

Novi Sad – U prethodna 24 sata u Vojvodini je registrovano 138 novih slučajeva koronavirusa, među kojima je 55 iz Novog Sada.

Broj novoobolelih od korone raste, zdravstveni sistem opterećen


Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od početka epidemije u Srbiji u martu do 12. jula, u Vojvodini je registrovano ukupno 2.595 slučajeva koji su potvrđeni PCR testom, među kojima je u Novom Sadu 991. U ovoj instituciji ocenjuju da je epidemiološka situacija u Vojvodini nepovoljna i da se očekuje pogoršanje situacije.

- Zdravstveni sistem Vojvodine je pod velikim opterećenjem i ako se ovaj trend ne zaustavi, kapaciteti kojima raspolaže će ubrzo biti prevaziđeni - navode u Institutu.

Otvara se još jedan kovid centar u Novom Sadu

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 219 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. To je 18 pacijenata više u odnosu na juče. Od ukupnog broja hospitalizovanih, 17 pacijenata se nalazi u teškom stanju zbog čega su na respiratorima.

S obzirom na povećan broj pacijenata, Klinički centar Vojvodine je prinuđen da proširuje svoje kapacitete i otvara četvrti kovid centar na Klinici za urologiju, Klinici za maksilifacijalnu hirurgiju i Klinici za plastičnu hirurgiju.

Najveći broj hospitalizovanih pacijenata je sa područja Novog Sada, zatim slede pacijenti iz Vrbasa, Subotice i ostalih mesta u Vojvodini.

U samoizolaciji u Novom Sadu je 628 osoba. U pitanju su osobe koje su asimptomatične ili su bile u kontaktu sa osobama koje imaju koronu.

Pooštravanje mera ukoliko ne bude bolje

Zbog trenutne epidemiološke situacije, u petak su u Novom Sadu uvedene nove mere u cilju sprečavanja širenja virusa. Od petka je zabranjeno okupljanje više od deset osoba na otvorenom i u zatvorenom, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje 1,5 metara. Takođe, svim ugostitelјskim objektima koji nemaju baštu, kao i noćnim klubovima, ograničeno je radno vreme na period od 6 do 21 čas, a onima sa baštom do 23 časa. Svim prodavnicama i tržnim centrima radno vreme je takođe ograničeno od 6 do 21 čas. Ovo ograničenje ne odnosi se na apoteke, benzinske pumpe i šaltersku prodaju hrane.

Set mera predviđa i da se u svim javnim zatvorenim prostorima, trgovinama, ugostitelјskim objektima, baštama i drugim objektima gde se prodaje roba i pružaju usluge, ograničava broj osoba koje mogu biti istovremeno prisutne u objektu, tako da na svaka 4 m2 može biti prisutna jedna osoba.

U Gradskom štabu za vanredne situacije su naveli da ukoliko se pokaže da trenutne mere ne daju rezultate, one će biti pooštrene. Isto najavljuju u epidemiolozi.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Umerena kiša
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 995.9 mb
Vetar: 3 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?