Brza pruga Novi Sad - Beograd biće završena do kraja godine

13:01:00 03.01.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da su otklonjeni problemi sa stranim izvođačima angažovanim na izgradnji brze pruge od Beograda do Novog Sada, da će ta deonica biti završena u roku, do kraja 2021, kao i da će biti puštena u saobraćaj nakon testova koji traju oko dva meseca.

Brza pruga Novi Sad - Beograd biće završena do kraja godine


Momirović je rekao Tanjugu da se već vode pregovori sa Kinezima i evropskim partnerima o nabavci vozova koji će moći da idu tom prugom brzinom od 200 kilometara na sat.

Tako će građani za nešto više od pola sata moći da putuju vozom između Beograda i Novog Sada, naglasio je on.

- Nije tajna da je to projekat gde imamo dosta problema u prošlosti. Došli smo do toga da je i predsednik Aleksandar Vučić morao svojim autoritetom da se umeša da i naše i strane partnere natera da se drže ugovora. Mi smo sve te probleme rešili i oni su iza nas - rekao je Momirović.

Uveren je da će do kraja 2021. biti gotova deonica do Novog Sada koji će biti deo brze pruge Beograd - Budimpešta.

- Očekujem da će u roku od dva meseca, od kada se radovi završe, biti obavljena sva testiranja i da će pruga biti u komercijalnoj upotrebi. Mi smo otvorili razgovore i sa Kinezima i sa evropskim partnerima o nabavci vozova. Nama je cilj da imamo najmodernije vozove u ovom delu Evrope i ko bude ponudio najbolju cenu i u najkraćem periodu, od njega ćemo kupiti – rekao je Momirović i dodao da se sve radi transparentno, kao i da je cilj da što više strana bude uključeno u pregovore o nabavci vozova.

Istakao je da u 2021. mora da krenu radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora, brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume, kao i gradnja brze saobraćajnice Sombor - Kikinda.



Izvor: Tanjug, RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?