Buka uznemirava polovinu Novosađana

19:06:00 19.06.2018, Komentara: 2

Novi Sad – Podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazuju da buka iz životne sredine u gradu tokom dana naglašeno uznemirava oko 50 odsto stanovnika, noću remeti san i spavanje kod više od 36 odsto sugrađana i u 13 odsto slučajeva doprinosi nastanku srčanih oboljenja. Sugrađani se Institutu obraćaju zbog žalbi na buku u svom okruženju, tražeći savet, pomoć ili utvrđivanje nivoa buke u životnoj sredini koja im ometa svakodnevne aktivnosti i san.

Buka uznemirava polovinu Novosađana


Kako piše Dnevnik, ovo je na neki način u poslednje vreme potvrdio i monitoring koji je u poslednje vreme pokazao da je nivo buke na mernim mestima u dvorištima u Partizanskoj 37, Sportskog centra „Sajmište“ i vrtića „Guliver“ na Novom naselju, kao i stanici u Univerzitetskom kampusu, u svako doba dana bio iznad propisanih graničnih vrednosti. Kao najtiši deo grada, bar po rezultatima monitoringa, pokazao se Petrovaradin, gde nivo buke na mernom mestu u dvorištu Osnovne škole „Jovan Dučić“ nije prelazio propisane granične vrednosti.

U Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine navode da su, u zavisnosti od namene prostora, i to za različite zone i doba dana, propisane odgovarajuće granične vrednosti nivoa buke u životnoj sredini. Istraživanje je pokazalo da je saobraćaj osnovni uzrok buke u gradu. Zbog toga načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju na Institutu za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Sanja Bijelović kao jedno od potencijalnih rešenja vidi regulaciju saobraćaja, koja je, prema njenim rečima, već započeta.

Zbog neispunjavanja zakonske obaveze, posle merenja buke u noćnim akcijama Inspekcije za zaštitu životne sredine, Komunalne inspekcije, Komunalne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova od septembra 2016. do septembra 2017. godine podneto je 11 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv određenih ugostiteljskih objekata, preduzeća i radnji u gradu koji pri obavljanju registrovane delatnosti poseduju potencijalne izvore buke. U ovom periodu je, na osnovu prijava građana, urađen inspekcijski pregled 313 ugostiteljskih objekata.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Mina

Samo 11 prijava??? Pa na limanu 1 i 2 je noću non-stop buka. Ne možemo ni da odredimo odakle dolaze zvuci pevaljki i narodnjaka, moguće negde iz Kamenice, a često se komentariše da buku donosi Dunav, sa splavova na Ribarcu. Ja zaista ne mogu da shvatim zašto se dozvoljava jačina ozvučenja u malim lokalima koji su jačine kao za koncert na stadionima. Tu treba poraditi na pravilima i ograničiti jačinu ozvučenja. Takođe treba insistirati da ugostiteljski objekti imaju zvučnu izolaciju u objektu. Nemam ništa protiv noćnog života i zabave, ali ne na račun ljudi koji žele miran san.


Dragan Vujic

, *.83.148.91.adsl.dyn.beotel.net

Kafice nocne barove i sl. ne drze intelektualci vec oni drugi koji ne haju mnogo za ZAKONE a problem buke bi se lako resio mobilnim meracima buke i u skladu sa ZOKONOM koji je napisan problem bi bio RESEN. Drzava je KRIVA.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1005.1 mb
Vetar: 4 m/s, ESE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?