Čari noćnog neba putem mobilne opservatorije

10:12:00 04.12.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Stanovnici Vojvodine, ali i svi turisti uskoro će moći da gledaju nebeska tela putem mobilne opservatorije.

Čari noćnog neba putem mobilne opservatorije

Reč je o projektu "Vojvodina and Bács-Kiskun Night Sky as a Novel Touristic Attraction", sa akronimom VoBaNISTA, Prirodno-matematičkog fakulteta, čiji je cilj da upotrebi netaknuti potencijal regije Vojvodina/Bač-Kiškun, koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu i da ih razvije u nove turističke atrakcije ovog regiona.

"Naime, projekat će biti realizovan putem konstrukcije jedinstvene mobilne opservatorije koja će turistima omogućiti posmatranja astronomskih objekata - planeta, zvezdanih jata i galaksija, kao i pojava na našoj matičnoj zvezdi Suncu, prvenstveno sa područja zaštićenih prirodnih rezervata, ali i iz gradskih sredina", kažu na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Ovo podrazumeva saradnju sa turističkim organizacijama i učešće u festivalima i drugim događajima, koji imaju turistički značaj u ovom regionu. Na PMF-u kažu da će biti realizovane i radionice, koje će ukazivati na problem svetlosnog zagađenja, kao i nekoliko astronomskih kampova na Fruškoj gori.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 71%
Pritisak: 999.9 mb
Vetar: 3 m/s, ESE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?