Cene godišnjih đačkih karata prepolovljene, pojeftinjuje prigradski prevoz

16:02:00 28.02.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Skupština Grada Novog Sada usvojila je danas Odluku o novim zonama u gradskom prevozu kojom pojeftinjuje gradski prevoz u prigradskim naseljima. Novi tarifni sistem, koji bi trebao da počne da se primenjuje 1. aprila, ima četiri zone za pretplatne karte, odnosno dve zone za pojedinačne karte.

Cene godišnjih đačkih karata prepolovljene, pojeftinjuje prigradski prevoz


Prva zona u gradskom prevozu sad je proširena i obuhvata i nekadašnju drugu zonu, odnosno 80% stanovnika, a cena karte iznosiće 65 dinara. Cena godišnjih karata za đake i studente biće prepolovljena i ubuduće će koštati 5.000 dinara umesto dosadašnjih 10.000 dinara. Takođe, znatno će pojeftiniti i pojedinačne karte za zone u prigradskim naseljima, što znači da će putnici u dosadašnjoj trećoj, četvrtoj i petoj zoni kartu plaćati 110 dinara. To kao rezultat treba da ima i smanjenje divljeg taksi prevoza.

Predlagač te inicijative i član Gradskog veća za saobraćaj Aleksandar Kravić kazao je da je ta mera samo deo šireg plana koji će za rezultat imati manje gužve i smanjenje zagađenja u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, pre tri godine pokrenut je projekat „Smart city“ u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom. Prošlog juna, nakon dvogodišnjeg istraživanja, predstavljen je plan za rešenje saobraćajnih gužvi i bolji kvalitet vazduha u gradu.

– Prva mera koju smo preduzeli bila je kupovina novih autobusa. I sada su dve trećine autobusa novi ili stari par godina. Što je još važnije, više od polovine autobusa JGSP „Novi Sad“ koristiće prirodni gas, koji znatno manje zagađuje životnu sredinu – istakao je Kravić.

On je rekao i da današnja odluka predstavlja drugu meru iz pomenutog plana i da ta mera ima operativnu i socijalnu dimenziju. Kako kaže, tarifni sistem koji je do danas bio na snazi usvojen je 1993. godine, a Novi Sad se od tada znatno promenio jer su mnoga naselja koja su bila odvojena od grada danas praktično deo grada.

Kravić je najavio i kako u maju treba da počne elektronska naplata karata u autobusima, te da će to biti druga mera koja treba da poveća prihod JGSP „Novi Sad“.

– Dakle, mi hoćemo da novim autobusima privučemo veći broj putnika, smanjimo broj automobila na ulicama, a samim tim i zagađenje u gradu – objasnio je on.

Kravić je naveo i da je u toku koncesija za garaže i da će, uz smanjenje broja automobila na ulicama zbog jeftinijeg prevoza iz prigradskih naselja, to biti druga mera koja će doprineti većem broju parking mesta u gradu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1004.3 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?