Centralni prečistač vode za nekoliko godina

11:07:00 31.07.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Grad bi tek za narednih nekoliko godina trebalo da konačno dobije centralni prečistač otpadnih voda, a sada se radi novi generalni projekat.

Iako centralni prečistač otpadnih voda važi za kapitalni projekat gradskih vlasti još od 2009. godine, sada Dragan Božić, pomoćnik gradonačelnika za komunalni sistem i energetiku, kaže da je počela izrada generalnog projekta i takozvane "pre-fizibiliti studije" za ovo postrojenje, i da se očekuje da će taj posao biti završen do kraja godine.

Centralni prečistač vode za nekoliko godinaFoto: RTV

"Izrada dokumentacije za budući prečistač koštaće milion evra, koje smo dobili kao "grant" iz Evropske investicione banke. Reč je o bespovratnim sredstvima. Generalni projekat i "pre-fizibiliti studija" koštaće 350 hiljada evra, a radiće ih međunarodna konsultantska grupa "COWI", uz nadzor Grada i JKP "Vodovod i kanalizacija", objasnio je Božić za 021.


On dodaje da je završetak projekata neophodan preduslov za traženje finansijera za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode. Kaže da je reč o ogromnoj investiciji, koja se procenjuje na između 80 i 120 miliona evra.

"Očekujemo da će najveći deo novca biti obezbeđen iz budžeta Evropske unije, prema čijim propisima najkasnije do 2030. godine centralni prečistač mora da bude završen na Dunavu kod Novog Sada", navodi Božić za 021.

Inače, Novi Sad i Beograd su jedini veći evropski gradovi u kojima ne postoji centralni prečistač.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 2 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?