Ciglani u Sremskim Karlovcima koja ozbiljno krši propise, opština hoće da da još zemlje, a vinogradari upozoravaju na štetnost

20:12:00 06.12.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Umesto da bude kažnjena jer ugrožava životnu sredinu i zdravlje ljudi, ciglanu IGM Stražilovo, koja posluje u sastavu hrvatske „Nekse grupe“, kako piše Blic, opština Sremski Karlovci, želi da je nagradi i to proširivanjem kopa na privatne posede, pa preti opasnost da se ugrozi vekovna proizvodnja vina i turistički potencijal ovog kraja.

Ciglani u Sremskim Karlovcima koja ozbiljno krši propise, opština hoće da da još zemlje, a vinogradari upozoravaju na štetnost


Trenutno se odvijaju dva suprotstavljena procesa. Po saznanju Blica, u jednom procesu je nadležna inspekcija utvrdila da ova firma i sa postojećim kapacitetima zagađuje vazduh jer koristi petrol koks kao pogonsko goriva, koji ispušta kancerogeni gas – radon i pri tom ciglana ne koristi ni filter za prečišćavanje, a produkuje i opasan otpad koji ne evidentiraju.

Drugi proces se odvija, pak, pod okriljem opštine Sremski Karlovci, koja ove nalaze zanemaruje i koja je na zahtev hrvatske „Nekse grupe“ izmenila Prostorni plan proširenja poslovne zone i to za 40 hektara. To proširenje, na obroncima nacionalnog parka, predviđa i promenu namene poljoprivrednog zemljišta za voćarstvo, vinogradarstvo i pčelarstvo, odnosno ono bi postalo zona sirovine za ciglanu.

Takvom predlogu protive se žitelji ovog kraja, a celu akciju je pokrenulo Udruženje „Karlovački vinogradi“ koje smatra da bi usvajanjem ovog dokumenta bila ugrožena proizvodnja vina ali i životna sredina ovog kraja.

Epilog celog slučaja je čak 185 prigovora građana Sremskih Karlovaca na plan proširenja poslovne zone. Uz to lokalni funkcioneri su upozoreni da mogu u istoriji da budu zabeleženi kao „grobari karlovačkih vinograda i medonosnih livada“ ako usvoje ovakav dokument.

Ovakva reakcija navela je čelnike opštine da odlože usvajanje Plana i otkažu javni sednicu komisije za primedbe koja je bila zakazana za 17. novembar. Formalni razlog za to je nemogućnost službi da obrade prispele primedbe, a neformalni pokušaj izlaska iz problema zbog negativnih reakcije na predloženi dokument.

Dodatni razlog za prolongiranje je i upozorenje pokrajinskih vlasti da su nalazi inspekcije veoma negativni i da ne žele da karlovačke vinograde prekrije otpad iz ciglane.

Inače, Inspekcija je naložila ciglani da do 31. decembra ispravi sve nedostatke odnosno da meri parametare zagađenja i čistoće nusprodukata sagorevanja, da prašinu svede u dozvoljene granice, kao i upotrebu petrol koksa, da urade analize otpada koji nije kontrolisan, pošto je utvrđeno da sadrži živu i druge štetne materije. Toksični otpad, koji je ugrađivan u proizvode, a ispušta se u vazduh mora da skladišti kao opasan i da se preda firmi ovlašćenoj za to.

Iz Udruženja vinogradara, za Blic kažu da će posle nalaza inspekcije tražiti da se plan odmah skine sa dnevnog reda opštine i da se saniraju posledice koje izaziva ciglana sa postojećim kapacitetom.

- Ciglana u svojim saopštenjima za javnost, tvrdi da ne zagađuje okolinu, a inspekcijski nadzor obavljen avgusta i septembra, je pokazao da to nije tačno. Rezultati su loši po pitanju emisije gasova, a ustanovljeni su i nedostaci u samom proizvodnom procesu, kao i u procesu rukovanja opasnim materijama. Ciglana obmanjuje javnost i oko količina korišćenog petrol koksa kao pogonskog goriva ali i filtera koje ne poseduju - navode u Udruženju.



U lokalnoj samoupravi i ciglani ćute


U lokalnoj samoupravi niko nije bio raspoložen da priča o ovom problemu, a takva situacija je i u ciglani. Naime, Blic je uputio pitanja mejlom još 30. novembra ali odgovor na njih nije stigao do danas.



Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
16°
Vlažnost: 36%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 1 m/s, NNE
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?