Ciklonizacija: Pojedini upravnici zgrada obmanjuju stanare i traže im novac za dezinfekciju

09:03:00 30.03.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Desetine građana Novog Sada obradilo se „Ciklonizaciji“ sa žalbom da su im profesionalni upravnici tražili i po više hiljada dinara po tretmanu dezinfekcije u zgradama.

Ciklonizacija: Pojedini upravnici zgrada obmanjuju stanare i traže im novac za dezinfekciju

foto: Grad Novi Sad

- Molimo profesionalne upravnike da se, u ovim momentima kada je sve resurse neophodno usmeriti na sprečavanje širenja epidemije, ponašaju društveno odgovorno, da pokažu solidarnost i saosećanje sa građanima. Vremena za tržišno poslovanje svakako će biti čim se izborimo sa epidemijom i vratimo u normalne poslovne okvire - navode u „Ciklonizaciji“.

U ovom preduzeću, takođe, navode da ih je posebno zabrinulo to što građani tvrde da su od zaposlenih u preduzećima koja se bave poslovima profesionalnih upravnika dobili tvrdnje da jedan tretman dezinfekcije koju izvode štiti njihovu zgradu sedam dana.

- Reč je o izuzetno opasnoj dezinformaciji. Ne postoji tretman dezinfekcije koji ima dejstvo duže od nekoliko sati, i to pod uslovom da u prostor niko ne ulazi. Tretman dezinfekcije funkcioniše tako što preparat ubija viruse, bakterije i gljivice koje se nalaze na tretiranim površinama, a dejstvo se produžava tek onoliko dok se stvoreni film ne naruši ili dok aktivna materija ne ispari. U idealnim slučajevima, to je nekoliko sati i zato je tretmane potrebno ponavljati što češće. Obećavanje stanarima da tretman ima efekat sedam dana je izuzetno neodgovorno i potencijalno opasno, jer kod stanara može stvoriti lažnu sliku da su zaštićeni. To može dovesti do smanjene opreznosti i slabijeg poštovanja higijenskih mera, te, posledično, do prenošenja virusa i širenja epidemije - navode u „Ciklonizaciji“.

Pozivaju upravnike da dobro prouče uputstva preparata koje koriste, da postupaju odgovorno po pitanju koncentracija i mera tokom tretmana, kao i da stanarima daju tačne i proverene informacije.

Tretmani se izvode tako što operativci „Ciklonizacije“ idu od ulaza do ulaza po svim delovima grada - od centra prema obodima. Dezinfikuju se ulazi, gelenderi, holovi zgrada, hodnici, liftovi... Kada se završi dezinfekcija jednog kruga, ponovo počinje drugi po istom sistemu. Ova mera će biti na snazi dokle god bude bilo potrebe. Ne dezinfikuju se cele zgrade, već samo prizemlje, ulaz i lift, kao najfrekventnija mesta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 1004.2 mb
Vetar: 2 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?