Čiope koje su Novosađani spasili, vraćene u prirodu

19:07:00 15.07.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Pokrajinski zavod za zaštitu prirode uspešno je sproveo akciju vraćanja u prirodu crnih čiopa (Apus apus) koje su strogo zaštićene vrste ptica, a koje su Novosađani spasili.

Čiope koje su Novosađani spasili, vraćene u prirodu


Mlade čiope su u proteklih mesec dana donošene u Pokrajinski zavod za zaštitu prirode gde im je ukazana pomoć i gde su hranjene do odrastanja. Većina je ispala iz gnezda, a neke su bile odrasle ali iznemogle i povređene.

Nakon uspešnog oporavka, sticanja fizičke kondicije i potvrđenog dobrog zdravstvenog stanja, puštene su na slobodu, na livadi kod Novog naselja.

Na veliko zadovoljstvo prisutnih, od petnaest jedinki, 14 je uspešno odletelo.

Crna čiopa naseljava područje Evrope i Azije, a krajem leta migrira na jug Afrike. Ima blago račvast rep i glasa se oštrim piskom u brzom letu. Crna čiopa je gotovo potpuno crna, osim omanjeg bledog grla. Uglavnom naseljava veće gradove, gde se gnezdi u procepima među zgradama i pukotinama litica. Čiope su dužine od 17-19 centimetara, brzi su i precizni lovci a hrane se insektima i raznim vrstama paukova. Vodu takođe uzimaju tokom leta.



Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
14°
Vlažnost: 82%
Pritisak: 1009.7 mb
Vetar: 7 m/s, ESE
Sre 13° - 25° Jak vetar
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?