Čiste tri potoka u ponedeljak

09:06:00 02.06.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine - 5. juna zaposleni u nekoliko novosadskih institucija pripremaju zajedničku radnu akciju za prirodu. Toga dana će preko stotinu zaposlenih radnika iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, JP NP„Fruška gora“, NIS a.d. Novi Sad i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode čistiti tri potoka u okviru NP „Fruška gora“. Sakupljaće se otpad u dolinama tri potoka: Rakovačkom (potez Zmajevac - Rakovac), Dobočaš (potez Zmajevac - Vrdnik) i Điros (iza manastira Jazak).

Čiste tri potoka u ponedeljak

Fruškogorski potoci su značajni ekološki koridori koji obezbeđuju komunikaciju živog sveta između očuvanih staništa Fruške gore i tokova Dunava i Save. Sa padina Fruške gore čak 53 potoka teče ka Dunavu, a 30 ka reci Savi.

Očuvanje kvaliteta vode i prohodnosti ovih ekoloških koridora, koji predstavljaju staništa naseljena zaštićenim vrstama, kao i održavanje što većeg dela obale u blisko-prirodnom stanju, neophodno je za dugoročni opstanak zaštićenih vrsta i biodiverziteta šireg regiona, navodi se u saopštenju ovih institucija.

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun (World Environment Day – WED) je dan tokom koga se u celom svetu organizuju razne ekološke aktivnosti i kampanje. Tog dana ljudi širom sveta ujedinjeno deluju kako bi obezbedili čistiju, zeleniju i bolju budućnost za sebe i buduće generacije. Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja glavni alat pomoću koga Ujedinjene Nacije stimulišu podizanje globalne svesti o značaju zaštite životne sredine i pozivaju na angažovanost i preduzimanje konkretnih mera.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
16°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 992.3 mb
Vetar: 11 m/s, N
Sre 6° - 9° Moguća kiša
Čet 5° - 14° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?