„Čistoća“ angažuje omladinsku zadrugu i privatnika da čiste grad

17:11:00 17.11.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Posao čišćenja pojedinih delova Novog Sada JKP „Čistoća“ je dodelila Omladinskoj zadruzi „Sloga“ i preduzeću „Montop HRS“, a za tu svrhu će izdvojiti gotovo 20 miliona dinara.

„Čistoća“ angažuje omladinsku zadrugu i privatnika da čiste grad

Kako piše Radio021, ponuda koju su sastavili „Sloga“ i „Montop HRS“ bila je jedina koja pristigla na javnu nabavku manuelnog prečišćavanja površina koje su nedostupne za mašinsko čišćenje. Nabavka je procenjena na 20 miliona dinara, a grupa ponuđača je dostavila ponudu od 19.957.000 dinara bez PDV-a.

Prvi put „Čistoća“ angažuje privatnu kompaniju za posao zbog kojeg je i osnovano - čišćenje javnih površina. Sada će o čistoći delova grada brinuti 75 studenata i nezaposlenih starih do 35 godina, koji po zakonu mogu da budu članovi omladinske zadruge. Oni će biti zaduženi za čišćenje 13 ulica u Adamovićevom naselju, sedam ulica na Novom naselju, 46 ulica na Telepu, sedam ulica na Grbavici, kao i Kinesku četvrt i još 10 lokacija uz saobraćajnice u Veterniku, Paragovu, Sremskoj Kamenici, Mišeluku, na Kaćkoj petelji, Šangaju i Rimskim Šančevima. Od njih se očekuje da održavaju čistim ivičnjake, trotoare, pešačke i biciklističke staze, parkinge, kao i da sakupljaju otpad, čiste kante, uklanjaju smeće oko njih, ali i da čiste sneg i stružu led.

Iz JKP „Čistoća“ su saopštili da neće biti angažovana dodatna radna snaga, zato što, kako navode, „isti ljudi, koji su i do sada radili, rade taj posao za isti novac, samo što nisu na platnom spisku 'Čistoće' već drugog preduzeća“.

- Zakon ne dozvoljava da JKP „Čistoća“ ima preko 10 odsto zaposlenih na određeno vreme, a potrebe preduzeća su da radi 150 radnika na održavanju higijene, a ne 60 kako bi moralo biti da bi se upodobili sa Zakonom koji je pisan uopšteno i nije predvideo ovu okolnost. Preduzeće iz sopstvenih resursa ne može da obezbedi 150 radnika koji bi održavali higijenu grada, jer kolektivni ugovor jasno definiše koji radnici mogu, a koji ne da obavljaju te poslove - tvrde u „Čistoći“.


Izvor: Radio021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 42%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 4 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?