CK13 pozvao Novosađane da sačuvaju Crnu kuću

19:01:00 26.01.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Omladinski centar CK13 pozvao je građaneda podnesu primedbu na PGR područja novog gradskog centra bloka oko Masarikove ulice, kako bi se sačuvala Crna kuća.

CK13 pozvao Novosađane da sačuvaju Crnu kuću


Novi plan generalne regulacije područja novog gradskog centra između ulica Vojvode Bojovića, Dimitrija Avramovića, Slovačke, Valentina Vodnika i Jovana Subotića predlaže dizanje spratnosti, uz gotovo potpunu zamenu kuća - zgradama. To podrazumeva i da bi Crna kuća, jedan od prostora alternativne kulture i aktivizma u Novom Sadu, mogla da bude zamenjena četvorospratnicom.

Iz Crne kuće apeluju na sve njihove korisnike, ljubitelje programa centra, aktiviste, umetnike, i druge zainteresovane građane da primedbu podnesu sa zahtevom da se parcela na kojoj je smeštena Crna kuća izuzme od mogućnosti izgradnje zgrade kako bi se sačuvao interes zajednice, a to je da Crna kuća ostane gde jeste, i da se na taj način onemogući bilo kakvo netransparentno odlučivanje o sudbini kuće između vlasnika i investitora.

- Mišljenja smo da se o sudbini Crne kuće mora razgovarati javno i u okviru zajednice, a u skladu sa njenom prirodom i svrhom - a to je otvoren, slobodan i javan prostor za zajednicu. U skladu sa tim, pozivamo vas da zajedno održimo živom borbu za Crnu kuću i iskažemo neslaganje sa planom koji predviđa njeno rušenje - piše u saopštenju CK13.

Zato pozivaju Novosađane i Novosađanke da daju svoje predloge i komentare do 4. februara. Primedbe se mogu uputiti lično Gradskoj upravi za urbanizam, mejlom (planiranje@uprava.novisad.rs) i telefonom (021/ 423-015).

Građani u primedbama treba da budu iskreni i otvoreni i da slobodno navedu lične razloge zašto im je važno da se sačuva Crna kuća.

- Naše potrebe i interesi moraju biti važniji od investitorskih interesa – zaključuju u CK13.

Potpisnici saopštenja su Omladinski centar CK13, Infoteka CK13, Otvorena kuhinja CK13, Kuhinja solidarnosti NS, Volonterski centar Vojvodine, Antifašistički front 23. oktobar, UG "Patrija", Udruženje za zaštitu životinja SPANS, Književni klabing, Veče Dron Muzike, Združena akcija Krov nad glavnom Novi Sad, Ekološki front Novi Sad, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, NVO Svet i Dunav, Dunavac Šodroš, OSNA, Eko straža Novi Sad, Panonska antifašistička organizacija (PAOR), Vojvođanski građanski centar, Grupa "Izađi", Udruženje Crvena linija, Rebuild collective, Klub kulture Crna ovca, Crni ovan, Brutal studio, Portal Dotkom, Liman crew, Undergrand radio i Forum Roma Srbije.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1000.6 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?