CRBC: Imamo sve potrebne dozvole, tražiće odštetu za pričinjenu štetu i najavljuju tužbe za buduće ometanje radova na Šodrošu

15:10:00 23.10.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Kineska kompanija CRBC saopštila je danas da pripremne radove za buduće gradilište četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu realizuje u skladu sa ugovorom i u skladu sa važećim zakonima i propisima.

CRBC: Imamo sve potrebne dozvole, tražiće odštetu za pričinjenu štetu i najavljuju tužbe za buduće ometanje radova na Šodrošu

CRBC je u saopštenju navodi da su radovi na mostu započeti u skladu sa važećim građevinskim dozvolama i prijavama. Ističu da su građevinsku dozvolu za prvu fazu, postavljanje privremenih mostova, dobili 31. maja ove godine, potvrdu o prijavi radova za istu fazu 14. jula, a potvrdu prijave radova i privremenu građevinsku dozvolu za drugu fazu radova, izgradnju privremenih saobraćajnica dobili su 19. i 29. septembra.

- Naša kompanija posluje širom sveta i nikada nigde nije radila mimo važećih propisa i dozvola, a posebno ne u Republici Srbiji u kojoj su takvi postupci zakonom oštro sankcionisani – navode.

Kažu da je prethodnih dana kompaniji izuzetno ugrožen poslovni imidž. Svakodnevno komuniciraju sa svojom centralom u Kini, kao i sa predstavnicima ambasade Kine u Srbiji.

- Nemili incidenti na Šodrošu za kompaniju CRBC, ali i zaposlene bili su posebno teški, s obzirom da dve države neguju izuzetno prijateljstvo, kao i da su građani uvek pokazivali veliki stepen gostoprimstva. Tokom demonstracija na parcelama i neposredno uz njih načinjena je velika materijalna šteta kompaniji CRBC, što se prvenstveno odnosi na oštećenja gradilišne ograde i gradilišne table. CRBC definiše odštetni zahtev koji ćemo podneti nadležnim organima Republike Srbije i zahtevati da sva lica koja su učestvovala u uništavanju imovine, kao i napadima na naše zaposlene, u najkraćem mogućem roku procesuiraju – navode u saopštenju.

- Za svako buduće remećenje radova i štetu CRBC bićemo primorani da odmah pokrenemo odgovarajuće postupke pred nadležnim sudovima, na način da ćemo protiv svih lica voditi sudske postupke radi naplate potraživanja, ali i naplate štete za pretrpljeni strah i narušavanje poslovnog kredibiliteta naše kompanije iznošenjem neistina u javnost, a od nadležnih organa ćemo zahtevati podatke o svim licima koja ovu štetu i nanose na licu mesta – dodaje CRBC.

CRBC je naveo da su njegovi radnici tokom prethodnih dana bili izloženi „nizu veoma neprijatnih situacija“, a sama kompanija ima ozbiljnih problema sa početkom radova na izgradnji privremenih saobraćajnica, jer demonstranti u kontiunitetu ometaju izvođenje radova, i to uglavnom primenom sile – rušeći gradilišnu ogradu i druge elemente. Dodali su da će učiniti sve što je u njihovoj moći da, uprkos ometanjima demonstranata, ispoštuju ugovorene rokove, ali su naveli da očekuju od nadležnih organa da garantuju bezbednost za njihove radnike, koji su „pretrpeli niz pretnji i uvreda, koje su u odredjenim situacijama mogle prerasti u nasilje“.

Ekološki aktivisti i pojedine opozicione partije tvrde da ne postoje sve potrebne dozvole za radove na četvrtom mostu, zbog čega su organizovali proteste na Šodrošu, a za danas u 16h najavili novo protestno okupljanje.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?