Crvena tečnost u Dunavu je krv i ima uticaj na zdravlje ljudi

15:07:00 30.07.2015, Komentara: 1

Novi Sad - Crvena tečnost ispuštena u Dunav proteklog petka sadržala je dosta krvi. U zvaničnom izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine piše da je u vodi pronađeno velika količina eritrocita i leukocita, kao i da je karakteristično mirisala na produkte organske razgradnje, uz prisustvo vidljivih otpadnih materija.

Crvena tečnost u Dunavu je krv i ima uticaj na zdravlje ljudi

U vodi je pronađena i velika količina bakterija, najviše Ešerihije koli.

"Prisustvo izolovanih bakterija i bioloških indikatora ima uticaj na zdravlje ljudi, posebno osetljive populacije i istovremeno ukazuje na potrebu utvrđivanja mikrobioloških opasnosti koje ispoljavaju uticaj kako na čoveka, tako i na ekosistem", piše u Izveštaju.

Voda je bila negativna na hemikalije poput pesticida, ugljovodonika, arsena, olova, hroma, bakra, nikla, cijanida... U izveštaju ovog instituta se navodi da će se poređenjem sa pređašnjim rezultatima kontrole ustanoviti da li su to uobičajene vrednosti.

Ko je ovu tečnost ispustio u Dunav biće poznato za nekoliko dana, kada ekipe pokrajinskog Odeljenja za vodoprivredu ispitaju sva preduzeća koja ispuštaju otpad u kanalizaciju, a priključena su na kolektor odakle je crvena materija završila u reci.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

ilic mila

, *.mbb.telenor.rs

A sta je sa ljudima koji su se tog dana kupali na oficircu izmedju ostalim i moja deca? Dali su sad u zdrsvstvenoj opasnosti????


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?