Crvenolisna šljiva posađena u dvorištu Sinagoge

19:01:00 27.01.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ i deca iz Dečijeg kluba Jevrejske opštine posadili su u dvorištu Sinagoge stablo ukrasne šljive povodom Tubišvat koji najavljuje „Novu godinu drveća“.

Crvenolisna šljiva posađena u dvorištu Sinagoge


- Povodom praznika Tubišvat već nekoliko godina u saradnji sa Gradskim zelenilom deca iz Dečjeg kluba jevrejske opštine Novi Sad sade sadnice drveća u porti novosadske Sinagoge. Tubišvat predstavlja jednu od četiri Nove godine - Novu godinu drveća. Običaj je da se jede razno koštunjavo i suvo voće i da se zasadi barem jedno drvo - rekla je Marija Nedeljković koordinator Dečjeg kluba Jevrejske opštine Novi Sad.

Ona je istakla da Tubišvat označava vreme buđenja prirode i vreme kada u Izraelu cveta divlji badem.

Ukrasna šljiva koja je posađena ove godine je vrsta koja ima umereno razvijenu krošnju, crvenkasto lišće i roze cvetove i idealna je za sadnju u urbanom okruženju.

- Gradsko zelenilo se s radošću odaziva inicijativama koje promovišu sadnju drveća, jer je to korisno za ceo grad i za sve građane - naglasio je direktor JKP „Gradsko zelenilo“ Miloš Egić i najavio da će tokom februara i marta nastaviti sa sanjom drveća u gradu i prigradskim naseljima.

Takođe, biće nastavljeno i zimsko održavanje drveća i žbunja u parkovima i drvoredima, koje će tretirati crvenim i plavim uljem koja sadrže specijalno odabrane fungicide i insekticide.

- Zimsko tretiranje je značajna mera u sizbijanju biljnih bolesti i štetočina na svim vrstama drveća i žbunja u urbanim sredinama, koji se primenjuje u najrazvijenijim gradovima Evrope i sveta. Zdravstveni tretman plavim i crvenim uljem značajno će unaprediti zaštitu drveća i žbunja od štetnih organizama tokom vegetacije - pojašnjava Egić.



Foto: Gradsko zelenilo


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
21°
Vlažnost: 53%
Pritisak: 1008.0 mb
Vetar: 2 m/s, SW
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?