Dabar pliva Dunavom u Petrovaradinu

16:12:00 18.12.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Neobičan stanovnik za naše podneblje došao je u Petrovaradin. Boravi u vodi i na zemlji, zanima se mekim stablima koja glođe, a hrani se isključivo biljkama. Jedan sigurno, a možda i više dabrova u poslednje vreme naseljavaju i Frušku goru, a spuštaju se do Petrovaradina. Stručnjaci kažu - ništa neobično.

Dabar pliva Dunavom u Petrovaradinu


Kako piše 021.rs, prvi dabrovi stigli su u Srbiju iz Nemačke i to u Specijalni rezervat prirode „Zasavica“, koji je dobio tridesetak jedinki 2004. godine. Već naredne godine nastanili su Obedsku baru, Mačvu, a u poslednje vreme naseljavaju i Frušku goru.

Upravnik rezervata „Zasavica“ Slobodan Simić kaže da dabar, koji je plovio Dunavom, pripada porodici koja se pre nekoliko godina naselila u Petrovaradin. On dodaje da su nedavno dabrovi viđeni i u Beogradu, a to su jedinke koje su se Dunavom spuštale iz Mađarske.

Dabrovi su biljojedi, prepoznatljivi po spljoštenom repu, koje služi kao veslo. Dobri su plivači, ali spori na suvom. Novosađani kažu da su tu već neko vreme i da ih lovci ne diraju.


Izvor: Radio021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 5 m/s, W
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?