Dan sećanja na žene žrtve nasilja danas na Trgu slobode

11:05:00 18.05.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja biće obeležen danas od 16h okupljanjem na Trgu slobode.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja danas na Trgu slobode

Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovila je Vlada Srbije nakon brojnih peticija i potpisa građana. Od juna prošle godine bilo je oko 13.000 hitnih mera udajenja nasilnika od žene, međutim od početka godine do danas ubijeno je najmanje 20 žene, koliko i cele 2016. godine.

Ivana Zelić, iz Udruženja "Krug Vojvodina", rekla je da će na Trgu slobode biti postavljena dnevna soba, jer je to prostor u kome žene žrtve nasilja najčešće stradaju.

"Prema naslovima iz novina od početka godine ubijeno je najmanje 20 žena, ali nismo sigurni da li svaki femicid završi u medijima. I ove godine izveštaji pokazuju da su se ubijene žene već ranije opravdano obraćale za pomoć kod nadležnih institucija, ali nisu dovoljno zaštićene, pa nisu više među nama", rekla je Zelić.

Ona smatra da ima dosta izrečenih hitnih mera, ali je, kako kaže, pitanje kakav se bezbednosni plan pravi sa ženama onog momenta kada se izreknu hitne mere.

"Nama je vrlo važno da čujemo od čega ona strahuje, čega se boji, kako ona procenjuje da će se situacija odvijati onog momenta kada hitna mera istekne", naglasila je Zelić.

Nacionalni dan sećanja na žene žrtve nasilja obeležava se 18. maja jer je od 16. do 2018. maja 2015. godine, za 72 sata, u Srbiji ubijeno sedam žena.

Izvor: RTV

Ilustracija: CMY Kane / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.1 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?