Sutra besplatni preventivni pregledi na kardiovaskularne rizike

09:09:00 28.09.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Povodom Svetskog dana srca, koji se obeležava sutra, 29. septembra, građani Vojvodine moći će da obave besplatne preventivne preglede na kardiovaskularne rizike.

Oni će u prepodnevnim satima moći da provere BMI, krivni pritisak, ekg, nivo šećera u krvi, itd, u sva 44 Doma zdravlja i devet opštih bolnica na teritoriji Vojvodine.

Sutra besplatni preventivni pregledi na kardiovaskularne rizike

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije Srbija je druga u Evropi po učestalosti umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Svakog sata u Srbiji umre šest osoba od kardiovaskularnih bolesti, a svakog dana u našoj zemlji 45 osoba doživi infarkt.

U Vojvodini je broj infarkta u 2016. godini bio 2888, a u 2017. godini čak 4405 pacijenata doživelo je srčani udar. Svaki minut kašnjenja u pružanju pomoći kod srčanog udara odnosi i 13 dana života, pod uslovom da pacijent preživi.

Ovogodišnji Svetski dan srca obeležava se širom planete u znaku obećanja samom sebi, svima koje volimo, celom svetu: "Šta ja mogu odmah da učinim da se pobrinem za svoje srce, za tvoje srce, za sva naša srca?"

U znak podrške toj manifestaciji i borbi protiv bolesti srca i krvotoka, kao najčešćoj bolesti u Vojvodini, zgrada Pokrajinske vlade je od srede osvetljena crvenom bojom.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
16°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 1 m/s, NW
Sre 13° - 22° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 13° - 21° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?