Danas je Badnji dan

09:01:00 06.01.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Pravoslavni vernici u Srbiji obeležiće danas Badnji dan i Badnje veče tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom večernjom trpezom, jer sa ovim praznicima ističu i poslednji sati božićnog posta.

Danas je Badnji dan


Badnjak je po pravilu mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus. Prema izvornom običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja. Dogorevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim verovanjima i prihvatanje nove svetlosti koja dolazi sa verom u novorođenog Hrista.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vernici koji poštuju Julijanski kalendar - Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti. Sve ostale hrišćanske crkve, među kojima i neke pravoslavne, Božić su proslavile pre 13 dana, poštujući novo računanje vremena i Gregorijanski kalendar.


Podela besplatnih badnjaka danas u 10 časova

Nacionalni park Fruška gora deliće danas, 6. januara besplatne badnjake građanima u centru grada i na platou ispred Spensa. Ovi badnjaci su ranije pripremljeni sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je po planu predviđeno uklanjanje hrastovih stabala, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Fruške gore.

U centru grada podela će biti organizovana na uglu Modenine i Zmaj Jovine ulice.

Na obe lokacije, u centru i na platou ispred Spensa, podela badnjaka počinje u 10 časova.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?