Danas je Božić

08:01:00 07.01.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Božić danas slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. Pored Srpske pravoslavne crkve (SPC), između ostalih, to su i ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta gora.

Danas je Božić


Prema Zakonu o državnim i verskim praznicima Božić je u Srbiji neradni dan.

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, roditeljstva, očinstva i materinstva. To je dan kada se slavi rođenje Hristovo i kada je duh malog Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu. Za Božić se priprema zajednički ručak i daruju ukućani. Dolazak položajnika, muškog deteta ili uspešnog mladića, u dom kao čestitara praznika - još je u praksi.

Ljudi se pozdravljaju rečenicom „Mir Božji, Hristos se rodi“, a odgovora „Vaistinu se rodi“. Praznik odlikuju božićna sveća, tek ozelenela pšenica, božićni kolač, pečenica i bogata trpeza. U česnicu se stavlja novac, a za onoga ko ga dobije veruje se da će biti uspešan cele godine.


Novosađani proslavili Badnje veče


Uoči Božića, pravoslavni vernici proslavljaju Badnji dan i Badnje veče. U nekoliko delova Novog Sada sinoć je organizovano paljenje badnjaka, uprkos zabrani okupljanja zbog pandemije koronavirusa.

Danas je Božić

Oko crkve na Novom naselju, na više lokacija na Detelinari, Bulevaru Evrope i na Klisi građani su palili badnjak. I ove godine neizostavne su bile petarde i vatrometi. U blizini crkve na Novom naselju građani su u redu čekali ispred prodavnice pirotehničkih sredstava da kupe još koju petardu ili vatromet. Manjih okupljanja oko vatre bilo je u više ulica širom grada.

Danas je Božić

Uglavnom su građani dolazili porodično, bilo je dosta i mlađih i starijih građana. Nekolicina je nosila masku, ali gotovo se niko nije pridržavao držanja fizičke distance.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 994.2 mb
Vetar: 5 m/s, SW
Čet 12° - 22° Malo i umereno oblačno
Pet 11° - 25° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?