Danas je Božić po julijanskom kalendaru

08:01:00 07.01.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar danas proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik, dan Hristovog rođenja.

Danas je Božić po julijanskom kalendaru

Božić je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva - očinstva i materinstva.To je dan kada je duh malog Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.

Pozdravlja se rečenicom „Mir Božji, Hristos se rodi“, a odgovora „Vaistinu se rodi“. Praznik odlikuju božićna sveća, tek ozelenela pšenica, božićni kolač, pečenica i bogata trpeza.

Praznik se provodi u krugu porodice i ne ide se u tuđe kuće. Dolazi jedino položajnik, osoba srećne ruke koja će porodici doneti sreću, zdravlje i napredak.

Po narodnom običajnom kalendaru, valja danas od svakoga posla nešto započeti, da bi do sledećeg Božića sve išlo od ruke. Ne spava se, da se ne bi dremalo cele godine.

Pored Srpske pravoslavne crkve (SPC), između ostalih, Božić danas slave i ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta gora.

Inače, datum obeležavanja Božića se prvi put pominje kao praznik 336. u jednom rimskom kalendaru. Do 16. veka svi hrišćani su Božić slavili istog dana, a nakon 1582. i prihvatanja Gregorijanskog kalendara od Vatikana, pojavljuju se razlike.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
12°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1009.3 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?