Danas je Dan Dunava

17:06:00 29.06.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Međunarodni Dan Dunava, 29. jun, obeležava se u 14 evropskih podunavskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava. Konvencija je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite reke Dunav na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi.

Danas je Dan Dunava

foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Tim povodom, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada pozdravio je odluku Međunarodnog koordinacionog saveta UNESKO programa „Čovek i biosfera“, koji je odlučio na svom ovogodišnjem zasedanju u Parizu, 16. juna, da područje „Bačko Podunavlјe“ bude upisano u Svetsku listu rezervata biosfere. Time je, kako se navodi u soapštenju, načinjen presudan i odlučujući korak u dalјem prožimanju zaštite prirode i njenog održivog korišćenja na područjima uz Dunav i Mostongu u Bačkoj.

Danas je Dan Dunava

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode


- Pokrajinski zavod trenutno radi na istraživanju i valorizaciji radi zaštite novih prostora pored Dunava: Dunavski ritovi „Ritovi i ade: Neštin-Ledinci“, Slatine donje Mostonge i Zaštićeno stanište „Pančevačke ade“. Želja nam je da zaštitimo nove prirodne predele pored Dunava i da ih sačuvamo za buduća pokolenja - izjavio je dr Oliver Fojkar, načelnik Odeljenja za promociju edukaciju i odnose sa javnošću Pokrajinskog zavoda.

Kako bi doprineo edukaciji stanovništva o prirodnim vrednostima reke Dunava u Srbiji Pokrajinski zavod je bio i suorganizator snimanja dokumentarnog filma „Reka života – Dunav“, autora Olivera Fojkara, koji predstavlja prirodne i kulturne vrednosti našeg Dunava na svih 588 km toka u našoj zemlji. Film se može pogledati i na sajtu Zavoda.

Dunav je najznačajnija evropska reka. Sa svojih 2.888 kilometara, Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara i upravo tu on postaje velik i moćan. Tu se u njega ulivaju Drava, Tisa, Sava, Tamiš, Morava, Nera, Timok… Pored Dunava se u Srbiji nalaze mnogobrojna zaštićena prirodna dobra: Specijalni rezervat prirode „Gornje podunavlje“, SRP „Karađorđevo“, Park prirode „Tikvara“, PP „Begečka jama“, NP „Fruška gora“, SRP „Koviljsko petrovaradinski rit“, SRP „Titelski breg“, SRP „Deliblatska peščara“ i Labudovo okno, NP „Đerdap“. Pored Dunava se nalaze mnogobrojne tvrđave i kulturna dobra.

Danas je Dan Dunava

foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
24°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1004.7 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?