Danas je Međunarodni dan žena

08:03:00 08.03.2020, Komentara: 0

Novi Sad- Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena, 8. mart, u znak sećanja na dan kada su žene počele da se bore za socijalnu, radnu i rodnu ravnopravnost.

Danas je Međunarodni dan žena


Dan žena je ustanovljen na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta. Obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Od 1911. godine 8. mart su slavile žene u Austriji, Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj... U Srbiji je prva proslava održana u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

Međunarodni dan žena je kao osmi mart, po prvi put tačno određeni datum, prihvaćen 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
16°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 9 m/s, SE
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?