Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

17:03:00 20.03.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se danas, a poruka svim ženama je da, bez obzira na koronavirus treba da idu na preventivne preglede, jer ranim otkrivanjem raka dojke bolest je izlečiva u 90 odsto slučajeva.

Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke


Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. U odnosu na druge evropske zemlje, statistika je poražavajuća jer se nalazimo pri vrhu liste.

Prema aktuelnim podacima Instituta za zaštitu zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović - Batut“ i Instituta za javno zdravlje Vojvodine i dalje je alarmantno veliki procenat žena obolelih od karcinoma dojke. Godišnje se registruje oko 3.000 novoobolelih sa smrtnim ishodom od 18,9 odsto. Kako navode u Domu zdravlja „Novi Sad“, statistika kaže da je svaka osma žena, od ukupnog broja pregledanih žena u Srbiji, pregledana upravo u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Svaka žena treba jednom mesečno da pregleda dojke, da vrši samopregled, i ako primeti bilo kakvu promenu da se odmah javi lekaru.

Stručnjaci smatraju da žene odlažu odlazak kod lekara jer se boje šta će lekar reći. Tek kada bolest uznapreduje, one se javljaju i zbog toga je kod nas tolika smrtnost.

U Domu zdravlja „Novi Sad“ podsećaju da su zdrav stil života, ispravna ishrana, redovna fizička aktivnost i svođenje stresa na minimum osnovni preduslovi za zdrav i dug život.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1005.5 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?