Danas je najtopliji dan vrelog talasa, sutra pad temperature

19:07:00 23.07.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Najvreliji dan toplog talasa dostigao je svoj maksimum u 15 časova, a kako se navodi na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda upaljen je crveni meteo-alarm, što znači da je vreme vrlo opasno.

Danas je najtopliji dan vrelog talasa, sutra pad temperature


Prema podacima Republičko-hidrometerološkog zavoda, dostignute su maksimalne prognozirane temperature, te je u pet gradova bilo 40 stepeni, a u Novom Sadu stepen manje. U 18 časova, u našem gradu je, kako se može videti na sajtu www.hidmet.gov.rs izmereno 38 stepeni.

Danas je najtopliji dan vrelog talasa, sutra pad temperature


Međutim, živa u termometru u pojedinim delovima grada danas popodne pokazivala je daleko višu teperaturu na užarenom asfaltu.

Nedelja bi trebalo da donese osveženje. U Novom Sadu sutra promenljivo sunčano, sa mogućim pljuskovima. Minimalna temperatura 21, maksimalna 33 stepena.

U ponedeljak pretežno sunčano i toplo. Jutarnja temperatura 18. dnevna 34 stepena.

Utorak će biti najtopliji dan tokom sledeće sedmice. Meteorolozi najavljuju minamalnu temperaturu oko 17, a maksimalnu od 35 do 40 stepeni.

U toku noći doći će do osveženja sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, tako da će u sredu jutarnja temperatura biti oko 19, a maksimalna dnevna 31 stepen.


Saveti lekara

Svima se priporučuje da ukoliko ne moraju, ne izlaze napolje između 10 i 16 časova.

Toplota deluje na dva načina na naš organizam. Pre svega, širi krvne sudove, a naše telo mora da se bori protiv vrućine, a na raspolaganju ima samo jedan mehanizam - znojenje. Zato je važno da pijemo vodu i kada nismo žedni

Što se ishrane tiče, lekari preporučuju veći broj manjih obroka. Treba izbegavati tešku hranu, a jesti što više voća i povrća.

Velike temperaturne razlike između klimatizovanih prostora i spoljne temperature posebno su štetne za hronične bolesnike. Obično se preporučuje da optimalna razlika između unutrašnje i spoljne temperature bude sedam, osam stepeni Celzijusa. Međutim, kada je napolju 40, a klima uređaj postavimo na 32 sigurno nam neće biti ništa prijatnije. Međutim, dovoljno je da temperaturu postavimo na 24, 25, 26 stepeni, a ne na 20.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
15°
Vlažnost: 88%
Pritisak: 998.0 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Pet 13° - 17° Pljusak
Sub 11° - 22° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?