Danas je Uskrs po gregorijanskom kalendaru

09:04:00 04.04.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, danas proslavljaju katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve.

Danas je Uskrs po gregorijanskom kalendaru


Uskrs je najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih.

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove se „čuvarkuća“.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je Uskrs i u Poslanici ocenio da je i ova godina obeležena pandemijom i da čovečanstvo ne može biti rukovođeno samo egzaktnim naukama, željom za profitom, željom za uživanjem, karijerizmom ili samo digitalnom mrežom i video-zabavama, već da može napredovati samo silinom istinskog i autentičnog ljudskog duha i silinom Božjega Svetog Duha

Hočevar je pred Uskrs rekao za RTS da je njegova poruka da se ne sme misliti samo na materijalnu dimenziju, nego i na razum i da treba raditi razumno.



Izvor: RTS


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Sumaglica
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?