Danas na Trgu slobode obeležavanje godišnjice rođenja Svetozara Miletića

08:02:00 22.02.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Svečanom ceremonijom danas će biti obeleženo 198 godina od rođenja Svetozara Miletića.

Danas na Trgu slobode obeležavanje godišnjice rođenja Svetozara Miletića

- Grad Novi Sad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica iz istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, po prvi put obeležiti godišnjicu rođenja Svetozara Miletića - saopšteno je iz Gradske kuće.

Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije i Grad Novi Sad pozivaju sve građane, poštovaoce lika i dela Svetozara Miletića koji je ostavio neizbrisiv trag u bogatoj istoriji ovog grada, da danas od 11 časova na Trgu slobode prisustvuju državnoj svečanosti posvećenoj obeležavanju godišnjice Miletićevog rođenja.

Jedan od najpoznatijih Novosađana i najznamenitijih gradonačelnika u istoriji Novog Sada rođen rođen je na današnji dan 1826. godine u Mošorinu.

Gimnaziju je pohađao u Novom Sadu, Modri i Bratislavi, a Pravni fakultet u Beču gde je doktorirao 1854. godine.

Dana 20. marta 1861. godine postaje najmlađi gradonačelnik u istoriji Novog Sada, a prvi saradnici su mu bili Jovan Jovanović Zmaj i Jaša Ignjatović.

Iskoristio je položaj gradonačelnika i proglašava srpski jezik zvaničnim, ukida nemačku realku i zalaže se za podizanje gradske kuće u srpskom delu Novog Sada. Iako je imao podršku Magistrata, vlada Ugarske je odlučila da ga smeni sa mesta gradonačelnika. Uprkos tome nije prestao da se zalaže za srpski narod i promene, pa je tako organizovao proslavu povodom 100 godina od rođenja Save Tekelije, gde je bila veoma izražena antiaustrijska atmosfera.

Zahvaljujući Svetozaru Miletiću koji se udružio sa predsednikom Srpske čitaonice, nastalo je Srpsko narodno pozorište, a kako bi pomogao kulturu srpskog naroda u Novom Sadu, založio se i za preseljenje Matice srpske iz Pešte u Novi Sad 1864. godine.

Godine 1866. Miletić je pokrenuo dnevni list „Zastava“, najznačajniji i najuticajniji list kod Srba u Austrougarskoj čiji je bio dugogodišnji urednik i autor velikog broja tekstova.

Po drugi put se našao na mestu gradonačelnika Novog Sada u maju 1867. godine, kada su mu najbliži saradnici bili Laza Kostić i Kosta Trifković. Ovaj put je gradonačelnik bio samo godinu dana, kada ga ugarska vlada ponovo smenjuje, ali ovaj put i hapsi i osuđuje na godinu dana zatvora. Kada se ponovo našao na slobodi 1869. godine osnovao Srpsku narodnu slobodoumnu stranku koja je podržana od strane Srba sa svih teritorija na kojima su živeli.

Sa ciljem da mu trajno stanu na put, vlada Ugarske ponovo hapsi Miletića i ovaj put osuđuje na šest godina zatvora gde je bio mučen i psihički i fizički. Nikad se nije oporavio od ovog perioda provedenog u ćeliji, a politikom se više nije bavio.

Preminuo je 4. februara 1901. godine u Vršcu, a sahranjen je na Uspenskom groblju u Novom Sadu.



Fozo: novisad.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
24°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 1009.5 mb
Vetar: 3 m/s, ESE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?