Počela manifestacija "Ritam Evrope"

18:05:00 04.05.2015, Komentara: 0

Počela manifestacija "Ritam Evrope"

Ritam Evrope! je manifestacija kojom obeležavamo 09. maj, Dan pobede nad fašizmom. Ovu manifestaciju devetu godinu zaredom organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad. Ovogodišnji Ritam Evrope je i u znaku 70 godina od pobede nad fašizmom.

4. MAJ Otvaranje izložbe radova sa internacionalnog konkursa "70 godina pobede nad fašizmom" u 18h galerija na otvorenom u ulici Kralja Aleksandra (Pored Gradske kuće)

5. MAJ Otvaranje izložbe "Dani pobede" u saradnji sa Bibliotekom Matice srpske u SKCNS Fabrici u 20h.

Na ovoj unikatnoj izložbi biće prezentovane geografske karte neprijateljskih ofanziva, omoti gramofonskih ploča i notni zapisi sa borbenim pesmama u čast oslobođenja Jugoslavije, kao i leci, plakati, fotografije i likovni radovi koji svojim izuzetnim vizuelnim identitetom oslikavaju borbu naroda Jugoslavije za slobodu. Za potrebe izložbe u organizaciji Studentskog kulturnog centra iz Novog Sada, korišćen je materijal iz Posebnih zbirki Biblioteke Matice srpske.

7. MAJ Tribina "Dan pobede nad fašizmom" SKCNS Fabrika 20 časova

Posle kolosalnih razaranja i suočavanja s najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u istoriji, 9. maja 1945. Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu, u kome je život izgubilo više od 50 miliona ljudi. 70. godina kasnike na tribini 7. maja 2015. godine u SKCNS Fabrici u 20h (Bulevar Despota Stefana 5.) pokušavamo sagledati poziciju antifašizma u novonastalim okolnostima.

9. MAJ RITAM EVROPE! NOVI SAD TRG SLOBODE, nastupaju:

ARTAN LILI: Beogradska noise-pop grupa Artan Lili postoji od 2013. godine. Pažnju su privukli već svojim prvim singl-spotom za pesmu Džoni. Armiju fanova širom regiona stekli su singlovima, Ako stanemo tu, Radim najbolje što znam, Srce i Ispod kože. Ustaljena postava Romana Kasumović - glas, Dragan Knežević - gitara, Marko Ajković - bubanj i Bojan Slačala - bas i glas. Vremenom su singlovi na jednom mestu oforomili album prvenac ovog sastava koji možete poslušati na http://artanlili.bandcamp.com/releases

ELEMENTAL: Elemental je bend čija se muzička baza nalazi u rap muzici, no teško bi ga bilo svesti samo na jedan žanr. U njihovoj šarenolikosti mogu se naći tragovi različitih žanrova što njihov izraz čini jedinstvenim i originalnim. Specifičnost ovog benda su britki tekstovi i zanimljive instrumentalne podloge koji zajedno čine autentičan zvuk Elementala. Članovi Elementala su vokali Mirela Priselac Remi i Luka Tralić Shot, gitarista Erol Zejnilović, basista Konrad Lovrenčić, klavijaturista Davor Zanoški, bubnjar Ivan Vodopijec i prateći vokal Vida Manestar.

SONIC BOOM SIX: Vrednim radom i sa puno entuzijazma, ova zanimljiva grupa vrlo brzo se probila u sam vrh britanske pank scene.Danas se za njih može reći da su jedan od najkvalitetnijih i koncertno najaktivnijih bendova na ostrvu.Tokom cele svirke smenjuju se ritmovi melodičnog panka, ska, hip-hopa, regea i daba. Prosto je neverovatno kako je to sve dobro upakovano, a simpatična Azijatkinja Lajla, svojim predivnim glasom, samo još više bendu daje potpuni šmek.

GOBLINI: Goblini su nastali 1992. godine u Šapcu. Bend su osnovali gitarista Alen Jovanović, basista Vladislav Kokotović i pevač Branko Golubović. U karijeri su objavili pet studijskih albuma: “Goblini” (1993), “Istinite priče 1.deo” (1994), “U Magnovenju” (1996), “Re-Contra” (1999) i “Roba s greškom” (2013), dva koncertna izdanja “Live in KST” (1995) i “Turneja u magnovenju” (1998), kao i kompilacijsko izdanje “Najbolje priče” iz 2004. godine. U karijeri su odsvirali više od 350 koncerata i tokom devedesetih bili jedan od najvažnijih rok bendova u regionu. Poslednji koncert pre nego što su prekinuli rad Goblini su odsvirali 7.juna 2001. u Zagrebu. Posle skoro decenije pauze, Goblini su obnovili rad krajem proleća 2010.godine.

Zašto 09. maj?

Nakon kolosalnih razaranja, obeleženim najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945, potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko pedeset miliona ljudi. Na samom početku tog 09. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu

kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.

Od tada se Deveti maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.

Tokom proteklih 66 godina, Dan pobede doživeo je i različite transformacije.

Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke.

Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se Deveti maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, kod nas poznatiji kao Dan Evrope.

Izvor: https://www.facebook.com/events/951339804899419/


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1004.3 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?