DaNS: Vlast u Novom Sadu ustupa deo Futoškog parka za širenje Hotela „Park“, gradonačelnik negira

11:07:00 21.07.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Održavanjem sednice sa starim sazivom Skupštine grada i skraćenim javnim uvidom tokom izborne kampanje novosadska vlast je uspela da iza očiju javnosti provuče potez poklanjanja nekoliko hiljada kvadrata Futoškog parka firmi Inobačka, koja planira proširenje kompleksa Hotela „Park“, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

DaNS: Vlast u Novom Sadu ustupa deo Futoškog parka za širenje Hotela „Park“, gradonačelnik negira


Šta tačno stoji iza Odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije novog gradskog centra sa okruženjem u Novom Sadu za lokalitet Hotela „Park“ otkriveno je tek kada je odluka usvojena i kada je postalo moguće pogledati tekst i skice koje idu uz nju.

Mada u samom tekstu odluke to nije jasno navedeno, iz pregleda prateće karte koja prikazuje predviđene promene u planu vidi se da je predviđeno da se postojeći kompleks proširi u dubinu parka za nekoliko desetina metara u delu gde bi se gradila nova zgrada i da se radi o nekoliko hiljada kvadrata zelene površine. Ovo je problematično ne samo zato što se oduzima prostor Futoškog parka koji je zaštićen kao spomenik prirode, već i zato što je reč o javnom zemljištu u vlasništvu Grada, te čak i da Novi Sad želi da ga ustupi privatniku, to ne bi smelo da se radi na ovaj način izmenama plana i parcelizacije.


DaNS podneo prijave, traže ponavljavanje postupka javnog uvida

Ova mogućnost do sada nije pominjana, ali se mogla naslutiti prilikom prezentacije projekta pretvaranja Hotela „Park“ u Hotel „Hajat“ marta 2023. godine, kada se iz rendera arhitektonskog rešenja i prezentovane makete moglo videti da je plan da se prostor hotelsko-poslovnog kompleksa proširi u pravcu parka za nekoliko desetina metara. Kako se moglo videti, nestalo bi zelenila i dobila bi se betonirana površina sa manjim kružnim tokom.

Da se nešto sprema, posumnjali su iz Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) kada se u maju usred izborne kampanje za lokalne izbore pojavio javni uvid u izmene plana. Oni su tada za nekoliko dana obavili koliko su mogli uvid u plan i uložili nekoliko prigovora, među kojima se izdvojio onaj da je prekršen zakon jer je procedura izmene plana izvedena u kratkom roku sprovođenjem uvida od 15 dana, iako je trebalo da se organizuje i rani javni uvid, kao i potom javni uvid od 30 dana.

Podneli su prijave pokrajinskoj inspekciji zbog ove procedure i zatražili da se naloži ponovni postupak, ali su odlučili i da upozore javnost na to da se pokušava oduzeti deo zaštićenog prirodnog dobra.

Predsednica DaNS-a Ana Ferik Ivanovič kaže da pored institucionalne borbe i ukazivanja na povredu zakonske regulative u postupku izrade i donošenja Odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije novog gradskog centra sa okruženjem u Novom Sadu za lokalitet Hotela „Park“, njihova obaveza jeste i da građane Novog Sada informišu o planovima za dogradnju hotela i njen uticaj na Futoški park.

Opširnije možete pročitati na portalu VOICE-a.


Gradonačelnik: Grad čuva i uvećava zelene površine

Iz Kabineta gradonačelnik saopšteno je da nema ni najmanje razloga za brigu i da Grad čuva, održava i uvećava zelene površine na svojoj teritoriji.

– Futoški park ne samo da nije ugrožen niti smanjen, već će biti rekonstruisan i to kroz projekat Ministarstva građevine i saobraćaja i Svetske banke u vrednosti od 448 miliona dinara. U okviru ovog projekta obnoviće se jezero koje je davno presušilo, staze, rasveta, mobilijar i posaditi dodatno zelenilo – navedeno je u saopštenju.

Naime, Odlukom o zaštiti Futoškog parka koju je, na predlog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, donela Skupština Grada Novog Sada 2006. godine, deo površine koja se u katastru vodi kao javni park stavljen je pod zaštitu, kao Spomenik prirode „Futoški park''.

– Za ovo zaštićeno područje utvrđena je i zaštitna zona koja ne predstavlja Futoški park, nego je deo šireg prostora oko parka u kojem se nalaze građevinski objekti u javnoj svojini od strateškog značaja za promociju sporta Grada Novog Sada – bazeni „Sajmište“ i građevinski objekti u privatnoj svojini – ugostiteljski objekat „Scenario“, Hotel „Park“ i sportsko-rekreativni centar „Maruk“, koji nisu deo Futoškog parka. U skladu sa Strategijom razvoja Grada Novog Sada, u smislu razvoja rekonstrukcije i unapređenja sportsko-turističkih, ali i parkovskih sadržaja, neophodno je postavljanje jasnih granica između istih. U skladu sa predlogom, Zavod za zaštitu prirode je pripremio novu Studiju zaštite za Spomenik prirode „Futoški park'', u kojoj su površina i mere zaštite zaštićenog područja (Futoškog parka) ostale nepromenjene. U skladu sa navedenim, izmenama Plana nije ugožena zaštita i funkcionisanje zaštićenog područja, kao ni zaštita životne sredine – zaključeno je u Kabinetu gradonačelnika.


Izvor: VOICE, NoviSad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
23°
Vlažnost: 61%
Pritisak: 1005.9 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Ned 18° - 33° Pretežno sunčano
Pon 20° - 26° Kiša

Anketa

Kupate li se na Štrandu?