Debakl na PMF-u na upisu za nastavnike prirodnih nauka

11:07:00 04.07.2019, Komentara: 5

Novi Sad - Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, jedini koji u Vojvodini školuje buduće nastavnike i profesore iz oblasti prirodnih nauka, u ovoj upisnoj godini studija doživeo je debakl.

Debakl na PMF-u na upisu za nastavnike prirodnih naukafoto: pmf.uns.ac.rs

Celi smerovi na ovom fakultetu biće posvećeni jednom studentu ili nekolicini njih, a zbog slabog odziva i relativno dobrih rezultata, svi studenti su na budžetu – čak je preostalo slobodnih mesta, što je najređi slučaj prilikom upisa na akademske i druge vrste studija.

Za studijski program koji školuje buduće nastavnike fizike prijavio se samo jedan kandidat, iako je bilo 20 budžetskih i 5 samofinansirajućih mesta. Za studijski program za nastavu hemije prijavila su se samo dva kandidata na raspoloživih 16 na budžetu i četiri mesta na samofinansiranju.

Za nastavnike biologije prijavilo se svega pet kandidata, a moglo ih je biti upisano 40. Takođe, pet puta manje kandidata od upisne kvote prijavilo se za studije Master profesor matematike – svega 11 od raspoloživih 55 mesta, a za profesora geografije ima samo 11 zainteresovanih svršenih srednjoškolaca, iako je obezbeđeno 40 indeksa, piše portal 021.

Na fakultetu su neprijatno iznenađeni slabim odzivom budućih studenata za profesorske i nastavničke smerove, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je odziv standardno dobar za ostale tipove studija na ovom, ali i na ostalim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu.

Prodekanka za nastavu PMF-a u Novom Sadu, prof. dr Tatjana Pivac, kaže da se postepen pad u broju prijavljenih beleži poslednje tri godine i da se budući studenti pri opredeljivanju za upis rukovode mogućnošću zaposlenja, isplativošću bavljenja budućom profesijom i potrebama na tržištu.

"Stoga ne čudi orjentisanost kandidata ka IT smerovima, ali, nažalost, ne iznenađuje ni činjenica da je interesovanje za rad u prosveti opalo. Ubeđeni smo da bi povećanje zarada u prosveti, kao i opšteg statusa nastavnika i profesora u društvu, dovelo i do porasta zainteresovanosti za ovu grupu studijskih programa", rekla je Pivac za 021.rs.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

5 komentar(a)

Student

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Kakav im je odnos prema njihovim studentima, studiranju, donošenju nekakvih glupih pravilnika sa svim nekim čudnim dažbinama da je i same studente sramota što toliko halapljivo uzimaju svaki dinar koji mogu, ovakav scenario ih čeka na svim smerovima za nekoliko godina. Prosto, ne isplati studirati bilo šta na njihovom fakultetu, ne nude perspektivu, motivaciju, osim toga što savetuju da odete iz zemlje, a to mogu sam i bez njih.


Nex

Pa kada je neophodna clanska karta SNS-a za rad u prosveti, ne cudi me.


Marinko Petkovic

, *.dynamic.a1.rs

Ovo je početak kazne zbog nebrige društva za prosvetu i prosvetne radnike. Najgore tek dolazi.


mm

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Mnogo je i upisalo s obzirom kakav im je odnos prema studentima. Ima tu svega. Časnim i korektnim predavačima, pravim naučnicima-pedagozima, svaka čast. I oni trpe, kao i studenti.
Opametili se i roditelji pa i oni usmeravaju, niko nema dece na bacanje. Ovo je ozbiljna tema za razmišljanje.
Na kraju i kada se fakultet završi, dobija se bedno plaćen posao.


Dgth

, *.static.isp.telekom.rs

Ovaj departman je preteča curkusa.
Knjige-izvor vikipedije, moj seminarski je mama za pojedine knjige.
Profesori-svi do jednog su sujetni i medjusobno se ližu i pljuju, dolaze upisani na predavanja, u treniracama i slicno.
Departman je ledara, da nije one kuhinje iz koje isparava svasta pokocili bi se.
Nastavno osoblje je nepismeno, a skolarine paprene. Uzimaju 1000e na turizmu i njihovim modulima, a istrazivanja su identicna onim referatima u srednjoj skoli.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
10°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 999.3 mb
Vetar: 2 m/s, NNE
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?