Deca u Muzičkoj školi bez stolica, a donatorski dinar potrošen

10:12:00 30.12.2016, Komentara: 2

Novi Sad - Profesorka u Muzičkoj školi "Isidor Bajić", Nataša Živančević, prijavila je zloupotrebe roditeljskih donacija u školi u kojoj je zaposlena i tvrdi da je stotine hiljada dinara otišlo na privatne troškove direktorke i pojedinih nastavnika, a ne za unapređenje nastave.

Deca u Muzičkoj školi bez stolica, a donatorski dinar potrošenfoto: isidorbajic.edu.rs

"Umesto neposrednog unapređenja nastave u smislu prostora ili pomoći deci, donatorski dinar korišćen je za seminare naših nastavnika, njihova autorska prava, hotelske sobe, hotelsku hranu, tapiseriju u direktorkinoj kancelariji", navodi Živančević.

Ona tvrdi da su osim tapiserije, čije iznajmljivanje košta više od 35.000 dinara godišnje, od roditeljskog dinara plaćana i putovanja za dve osobe u Tel Aviv, hoteli u Pragu i Salcburgu, kao i ručkovi i noćenje u jednom novosadskom hotelu. Od svih tih troškova, navodi uzbunjivačica, đaci nisu imali nikakve koristi.

"Ni na koji način nije povećan kvalitet, što se može videti i na trenutno aktuelnom "Buzzu" gde se deca žale – da li će se moja stolica popraviti do penzije – dakle, imaju problema čak i sa stolicama na kojima sede", navodi ona.

Prema zakonu novac od roditeljskog dinara može se trošiti samo na one stavke koje direktno utiču na kvalitet nastave. Pravnica Dragana Ćorić kaže da, iako se za dečja i roditeljska prava bori godinama, pojedine stavke na koje se u Muzičkoj školi trošio taj novac prvi put vidi u životu.

"Ako se krene po strukturi za šta se treba koristiti taj roditeljski dinar, a za šta je utvrđeno da se koristio, ne poklapaju se kockice. Nikako", navodi Dragana Ćorić, predsednica udruženja "Roditelj".

Pored toga, u školi su se vanredni ispiti, koji po zakonu mogu iznositi najviše 700 dinara naplaćivali desetostruko više, a najveći deo te razlike je, navodi uzbunjivačica Živančević isplaćivan direktno na račune direktorke i pojedinih zaposlenih.

Nakon prijave, budžetska inspekcija najavila je vanrednu kontrolu u ovoj školi, a slučaj prosledila Osnovnom javnom tužilaštvu, budući da, prema njihovom mišljenju, dokumentacija upućuje na krivična dela prevare i pronevere.

Iako je prvobitno obećala razgovor za Televoziju N1, direktorka škole Radmila Rakin Martinović odbila je da stane pred kamere, nakon što se, kako kaže, konsultovala sa advokatima koji su je savetovali da se u ovom trenutku ne oglašava.

Izvor: N1


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

RogueOne

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Tek da vidite kakva je situacija u muzičkoj školi "Dr Vojislav Vučković". Ova nekadašnja institucija visokog renomea je za manje od deset godina svedena na golu egzistenciju usled delovanja bivše direktorke, koja ne samo da je zloupotrebljavala položaj na ovaj i slične načine, već je pozapošljavala celu užu i širu rodbinu, nastavničku decu (uglavnom mediokritete), a ostali koji su se "provukli" su za to mesto platili.


NS

Pitajte se zašto se država meša sa određivanjem drugima koju cenu smeju da odrede za svoj rad i usluge. Ako ste toliko naivni i puni naučenih parola da bi siromašni ispaštali da vlast ne reguliše sve i svašta - nema vam pomoći. Od budžeta državna administracija i njihov protektorat uzima sebi a onda se prikazuje kao spasitelj time što novcem ne pomaže već zabranjuje realne cene. Naravno, ne daj Bože da dozvoli direktno uplaćivanje i oslobađanje od poreza jer onda sve ide deci a ne njima...
Ako i dalje ne razumete, trpite i sanjajte.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 994.2 mb
Vetar: 5 m/s, SW
Čet 12° - 22° Malo i umereno oblačno
Pet 11° - 25° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?