Dečacima genijalcima iz Kaća nedostaje 5.000 evra za takmičenje u Ženevi

10:02:00 16.02.2016, Komentara: 4

Novi Sad - Učenici sedmog razreda, Darko Birač i Gojko Panić iz OŠ "Đura Jakšić" iz Kaća, koji su na američkom takmičenju programiranja osvojili prvo mesto, sada nemaju novac za put na takmičenje u Ženevi.

Ovi dečaci su osmislili robota koji bi poput psa vodiča pomogao slepima i slabovidima, za šta su nagrađeni na takmičenju koje organizuje Asocijacija nastavnika računarskih nauka u Americi.

Dečacima genijalcima iz Kaća nedostaje 5.000 evra za takmičenje u Ženevi

"Ideja je bila da napravimo robota koji bi slepima pomogao u orjentaciji u prostoru, a istovremeno bi ih obaveštavao o preprekama na putu. Mesecima smo se pripremali za takmičenje. Kada smo završili robota, napravili smo video-zapis o ideji i poslali ga američkoj asocijaciji", pričaju dečaci.

Njihova profesorka informatike Jasmina Jerković kaže da je učenicima trebalo više od tri meseca intenzivnog rada da bi osposobili robota i da su veoma vredni i požrtvovani. Ona kaže da su odavno pokazali veliko interesovanje za programiranje i da su do sada osvojili zavidan broj priznanja.

"Nedavno im je stigao poziv da se predstave i u Ženevi od 12. do 17. aprila na sajmu inovacija, ali učenicima nedostaje 5.000 evra za odlazak na takmičenje i svaka pomoć nam je i više nego dobrodošla", kaže profesorka.

Da bi proširili vest o svom pronalasku, učenici su napravili i Fejsbuk stranicu "Finč i Funč na putu za Ženevu", na kojoj svi koji to žele mogu da prate novosti.

Izvor: Blic


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

4 komentar(a)

Микапералаза

Супер је то дечаци само тај што их је наградио требао је новчану награду да им да а не парче папира на коме пише "награда".


Ana

5 dana 5000e? Pa gde dan kosta 1000e?


Ilaj

@Ana
Pa ne placaju sigurno samo smestaj i hranu. Treba sigurno da plate i kotizaciju, registraciju, vizu, prijavu projekta, put itd.


Coa

, *.static.sbb.rs

Ne razumete. Ucestvovanje na takmicenju kosta 5000e. Pobednik biva svecano proglasen za najboljeg programera i pravac kuci :D
Tako sam ja prosle godine organizovao takmicenje.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?