Defibrilator i u kampusu

14:12:00 27.12.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata dobio je defibrilator, aparat za reanimaciju, koji se koristi kao prva pomoć pri srčanim zastojima.

Veselin Dickov, direktor ovog zavoda, kaže da im svakodnevno dolazi oko 1000 studenata i da iako su mladi, može im se dogoditi iznenadni srčani zastoj.

Defibrilator i u kampusu

"Bilo ko da nam dojavi da se dešava incident, dotrčava se, a u međuvremenu se zovu kolege iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Defibrilator je aparat koji u prvom trenutku spasava život, dok se ne pruži adekvatna zdravstvena zaštita", kaže Dickov.

Defibrilatorom će moći da rukuju i građani Novog Sada jer je veoma jednostavan i daje glasovne instrukcije kako njime postupati. Bogdan Živanović, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kaže da građani ne treba da se plaše da rukuju aparatom, jer ne može ništa strašno da se desi.

"Najvažnije je započeti proces reanimacije, odnosno masažu i obavestiti one koji će doneti aparat, kao i pozvati Hitnu pomoć. Ako ne pokušate nekome da pomognete, onda nema spasa", kaže Bogdanović.

Defibrilator prepoznaje da li ima srčanog zastoja i ukoliko ga nema neće isporučiti električnu energiju, tako da se ne može pogrešiti. Obuka za građane i studente planirana je za sledeću godinu.

Izvor: Oradio.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?