Dekanat Filozofoskog fakulteta: Zgrada okupirana, nadležni ne reaguju

07:03:00 29.03.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Nakon što je Filozofski fakultet u Novom Sadu juče blokiran kada je u zgradu ušla grupa mladih ljudi, među kojima se za deo opravdano sumnja da nisu studenti, na incijativu dekana u zgradu je pozvana policija kojoj je predočeno da postoji opravdana bojazan da Fakultet ostane nedovoljno obezbeđen.

Dekanat Filozofoskog fakulteta: Zgrada okupirana, nadležni ne reaguju

Foto: Autonomija


Predstavnici policijske stanice Stari grad legitimisali su sve koji se nalaze u zgradi Fakulteta i posle konsultacija sa nadležnim tužilaštvom preneli obaveštenje dekanatu da policija ne može da reaguje, a blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost. Ponuđena je mogućnost da profesori i zaposleni napuste Fakultet, ali policija ni odgovornom licu nije mogla da garantuje povratak..

- Filozofski fakultet je blokiran sa zahtevom čije ostvarenje nije moguće jer se kosi sa pozitivnim zakonskim normama – Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju. Otkaz profesoru univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tela Fakulteta i Univerziteta. Sada je blokadom insituticije onemogućen rad ovih tela – navodi se u saopštenju Filozofskog fakulteta i sa žaljenjem konstatuje da u odsustvu reakcije nadležnih institucija, Fakultet, njegovi studenti i profesori, imovina i javne isprave ostaju na slobodno raspolaganje licima koja su okupirala zgradu.

Nastava i sve ostale planirane aktivnosti otkazane su do daljeg, a nastavnici i studenti juče su, nakon blokade, napustili Filizofski fakultet kako bi se izbegla svaka mogućnost incidenta. U zgradi su ostali dekan, dva prodekana, nekoliko profesora i zaposlenih u stručnim službama kako bi, uz portira, osigurali bezbednost zgrade, imovine i javnih isprava koje se nalaze u zgradi.

Inicijativni odbor nastavnika Filozofskog fakulteta pozvao je kolege da se danas u 12 časova okupe ispred zgrade Filozofskog fakulteta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
19°
Vlažnost: 60%
Pritisak: 1008.0 mb
Vetar: 2 m/s, WNW
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?