Deljena svetla neosvetljenim biciklistima

09:07:00 06.07.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Novosadska biciklistička inicijativa podelila je sinoć oko 21 sat na Sunčanom keju 50 kompleta svetala biciklistima koji su svoje dvotočkaše vozili bez njih.

Deljena svetla neosvetljenim biciklistimafoto: Novosadska biciklistička iinicijativa

Akcija je deo kampanje "Biciklom noću" koja je posvećena bezbednosti biciklista noću i pri smanjenoj vidljivosti, podržane od strane Hajnrih Bel fondacije.

Reakcije biciklista su mahom bile pozitivne. Pojedini biciklisti rekli su da ih je policija već kažnjavala zbog neosvetljenosti, ali da su odlagali kupovinu svetla, dok su neki čak mislili da je u pitanju skrivena kamera.

Zakonu o bezbednosti saobraćaja je jasan kada je vožnja bicikala u pitanju. Prilikom vožnje noću i u uslovima smanjene vidljivosti na biciklu je obavezno belo svetlo na prednjoj strani i jedno crveno svetlo na zadnjoj strani. Propisana kazna u naseljenom mestu sa uličnom rasvetom za neosvetljenog biciklistu je 3.000 dinara.

U Novosadskoj biciklističkoj inicijativi kažu da svetla nisu skupa. Najjeftinije komplete moguće je naći u kineskim radnjama za 250 dinara, kvalitetniji i trajniji u biciklističkim radnjama koštaju oko 1.000, dok je cena katadiopteri za točkove svega 50-ak dinara.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Sumaglica
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 994.6 mb
Vetar: 4 m/s, WSW
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?