Deo novosadskih poštara u štrajku

11:10:00 24.10.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Deo novosadskih poštara danas je stupio u štrajk. Oni traže povećanje zarada, a nezadovoljni su i time što se problemi u radu „Pošta Srbije“ ne rešavaju.

Deo novosadskih poštara u štrajku


Kako piše portal 021.rs, pre desetak dana, poštari iz Glavne pošte u centru su organizovali kraću obustavu rada tokom prepodneva. Nakon razgovora sa rukovodstvom, odlučili su da daju još neko vreme kako bi počelo da se radi na rešavanju problema. Kako nije bilo pomaka, jutros su prekinuli rad.

Zaposlenima iz Glavne pošte su se pridružili i zaposleni iz drugih delova grada, pa deo pošiljki građanima neće biti isporučen danas.

Većina šaltera „Pošte Srbije“ radi, a aktivni su i zaposleni na razvrstavanju pošiljki u centru na Klisi.

Zahtevi poštara su sledeći:

- momentalni prijem optimalnog broja izvršilaca jer nedostaje radnika;
- momentalno povećanje plate od minimum 30%;
- isplata zarade iz dobiti za pretprošlu godinu do kraja oktobra;
- prekid „tihe“ diskriminacije prema zaposlenima koji rade i favorizovanje pojedinaca (izaslanja kao vid zastrašivanja, stimulacije kao vid nagrađivanja poslušnika);
- zvanične garancije od Vlade Republike Srbije da će zahtevi biti ispunjeni.

Sekretar Sindikata Solidarnost Pošte Srbije iz Novog Sada Zoran Popnovakov kaže za 021.rs da sindikati ne učestvuju u ovom štrajku i da su ovo sami radnici pokrenuli. Kako dodaje, u pitanju su zahtevi koji su posledica dužeg nezadovoljstva zaposlenih, jer poštari imaju oko 55.000 dinara platu, a nedostaje trideset odsto ljudstva.

- Koliko sam čuo od kolega, pošto sam na bolovanju, sve veće pošte u Novom Sadu su stale sa radom, sem Novog naselja. Oni su u kancelarijama, na svojim radnim mestima, ali danas neće izaći i izneti materijal. Mislim da će ovo potrajati nekoliko dana - kaže Popnovakov i dodaje da treba sačekati da se vidi da li će se kolegama iz Novog Sada pridružiti radnici iz drugih gradova.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
22°
Vlažnost: 60%
Pritisak: 1013.2 mb
Vetar: 8 m/s, SE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?