Deset hektara za groblje kućnih ljubimaca

17:05:00 06.05.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Groblje za kućne ljubimce prostiraće se na deset hektara u Šangaju, neposredno pored Prihvatilišta za životinje Javnog komunalnog preduzeća „Zoohigijena i veterina“, na Putu šajkaškog odreda bb.

Deset hektara za groblje kućnih ljubimaca


Odbornici u Skupštini grada nedavno su usvojili taj predlog, a po dobijenoj saglasnosti Vlade, biće izrađena projektno-tehnička dokumentacija za njegovu izgradnju.

Gradonačelnik Miloš Vučević kazao je da je Novi Sad konačno sazreo u komunalnom aspektu, pa se može rešiti i pitanje groblja za kućne ljubimce, piše Dnevnik.

- Grad se usvajanjem tog predloga zvanično obratio Republičkoj direkciji za imovinu da na Novi Sad, bez naknade, prenese parcelu pored Prihvatilišta za životinje, kako bismo mogli da izgradimo groblje za kućne ljubimce. Primili smo veliki broj zahteva od građana da se ovo pitanje reši. Shvatamo da je to civilizacijska tekovina. To ne znači da neko jednako vrednuje ljudske i životinjske živote, ali smatramo da građani koji imaju ljubimce zaslužuju da ih na dostojanstven način sahrane i da grad ima odgovarajuću komunalnu infrastrukturu – kazao je Vučević.

Prema izmenama Programa poslovanja JKP „Zoohigijena i veterina“ za 2021. godinu, predviđeno je četiri miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić održao je u oktobru prošle godine sastanak s predstavnicima više udruženja građana za zaštitu životinja. Na sastanku su predstavnici udruženja pokrenuli inicijativu za uređenje prostora gde bi se sahranjivali kućni ljubimci. Kako su iz udruženja naveli, u Novom Sadu postoji sve veća potreba za mestom za dostojno sahranjivanje kućnih ljubimaca, odnosno mogućnost da se vlasnici na human i civilizovan način oproste od njih.

Vođena tom inicijativom, JKP „Zoohigijena“ je dala predlog da se prostor na kojem će se nalaziti groblje kućnih ljubimaca uvrsti u Generalni urbanistički plan, te je tim planom predviđeno da se projekat groblja za kućne ljubimce realizuje u zoni Sever 4, na zemljištu koje je u vlasništvu Republike Srbije, a koje bi se ustupilo Gradu za tu namenu.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 75%
Pritisak: 1005.8 mb
Vetar: 4 m/s, NNE
Uto 2° - 11° Malo i umereno oblačno
Sre -1° - 14° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?