Detelinara dobija „Urbani džep“

13:06:00 18.06.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije počela je radove na opremanju površina javne namene „46 urbanih džepova“ - mikrolokacija Detelinara, u okviru projekta „Evropska prestonica kulture“.

Detelinara dobija „Urbani džep“

Foto: Grad Novi Sad



Rekonstrukcijom stambenog bloka, ograničenog ulicama Rumenačka i Pasterova, potrebno je da se ostvari funkcionalna, homogena sredina, prilagođena potrebama njegovih korisnika.

Vrednost te investicije iznosi 34,8 miliona dinara, a rok za završetak svih predviđenih radova je 150 kalendarskih dana.

Objekat se sastoji iz tri dela - dečijeg igrališta, „Megastrukture“ P+1 i vertikalnog vrta.

Detelinara dobija „Urbani džep“

Foto: Grad Novi Sad



Plinirano dečije igralište biće opremljeno spravama za decu stariju od šest godina, uz postavljanje tartan podloge, a prema Pravilniku o bezbednosti dečijih ogrališta. To igralište sadržaće drvene konstruktivne elemente, transparentnu oblogu zidova (mrežu), kao i zatvoreni tobogan koji je pristupačan sa najviše etaže.

„Megastruktura“ je jednospratni čelični objekat, zamišljen kao mesto za zadržavanje i odmaranje građana. Biće povezan sa ostalim delovima bloka novoplaniranom pešačkom stazom. Objekat će biti opremljen ljuljaškama u prizemlju, a sadržaće stepenište prema gornjoj etaži na kojoj će se nalaziti stepenasta mesta za odmor, druženje i posmatranje okoline.

Detelinara dobija „Urbani džep“

Foto: Grad Novi Sad



Vertikalni vrt je konstrukcija koja će natkrivati „megastrukturu“ i dečije igralište. Predviđen je da bude parterno osvetljen gledajući iz pravca Rumenačke ulice. Planira se ozelenjavanje vertikalnog vrta puzavicama.

U okviru uređenja zelenih površina na toj lokaciji planirana je sadnja novog drveća i žbunastih vrsta, uz zadržavanje postojećih stabala, kako bi se dopunilo ukupno zelenilo i omogućio hlad tokom letnjeg perioda.

Celokupan prostor stambenog bloka biće opremljen urbanim mobilijarom i imaće novu javnu rasvetu.




Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?